RADNICE ORLJAVE: Plenkoviću, gdje ste, javite se – bile su glasne na Markovom trgu

Radnice Orljave i sindikat koji u njihovo ime pregovara s Vladom još su prije mjesec dana tražili da Vlada preuzme odgovornost za isplatu otpremina koje nikad nisu dobile, ali odgovora na njihovo pismo iz Banskih dvora nema.

Prije godinu i pol dana ova tvrtka završila je u stečaju, a još uvijek nije isplaćeno 450 tisuća eura otpremnina za 172 radnice. Kako ih Vlada potpuno ignorira, su se okupile na Markovom trgu. Smatraju da se Vlada, kao bivši vlasnik, mora uključiti u rješavanje problema. Sve prati naša Ivana Tomić.

Radnice požeške tvornice na Markov trg su stigle – bučno.  Ove žene provele su cijeli svoj radni vijek u Orljavi. Teško da mogu pronaći novi posao, i zbog toga što tekstilna industrija u Hrvatskoj, činjenica je, ne postoji.“Plenkoviću, gdje ste, javite se. Javi se, javi se”, vikale su prosvjednice. Današnji prosvjed možda im nije odmah donio isplatu otpremnina, ali prosvjednice su ipak postigle jednu stvar. Primio ih je ministar državne imovine Ivan Paladina.

Nakon sastanka rekle su da su donekle zadovoljne. “Razgovor ulijeva nadu, rekao da će poduzeti sve što može”, rekla je za N1 radnica Anica Jerković nakon sastanka u Vladi.

Ipak, to neće biti tako skoro. “Kako ćemo za Božić? Nemamo čime unicima kupiti čokoladu… Probudite se, Plenkoviću, pomozite nam, ne odustajemo i borit ćemo se dok ne dobijemo što smo krvavo zaradile”, rekla je.

Lucija Čišković jedna je od radnica koje su stigle na prosvjed na Markov trg. Kaže kako su sve ogorčene. “Imamo puno godina i staža, teško smo to zaradile. Bile smo na minimalcu, to nisu veliki novci. Pripadaju nam po oko 22 tisuće kuna, mi te novce nismo vidjele. Prodaju se košulje koje smo sašile, mi kune nismo dobile. Ogorčene smo, tražimo svoje što smo zaradile. Ovo jest ponižavajuće, ali tražimo ono što smo zaradile”, kaže.

Dodaje i kako ni od koga ne traže milostinju nego samo ono što su zaradile. Sada ih pomažu i uzdržavaju članovi obitelji, muževi. “mi smo žene koje smo 30 godina radile. Nakon 50 godina uništiti takvu firmu… To je strašno”, govori. Za propast Orljave nitko, kaže, nije odgovarao, a krive su i Uprava i država.