O SMRTI MLADE RODILJE: “Liječnici i u Gospiću i u Zadru napravili su sve, tragičan kraj bio je neizbježan”

Smrt 22-godišnje rodilje iz Gornji Vrhovina koja je u ponedjeljak hitno prevezena u zadarsku bolnicu iz OB Gospić, nije se mogla spriječiti, izjavio je danas na press konferenciji zamjenik ravnatelja OB Zadar Edi Karuc koji je na početku izrazio sućut obitelji preminule.

Izvor: Media servis

Mlada žena je u ponedjeljak u gospićkoj bolnici rodila živo i zdravo dijete, no nakon poroda došlo je do obilnog krvarenja te je pala u hemoragični šok. U dogovoru s doktorom Karucom prevezena je iz Gospića u OB Zadar u JIL. “Mi smo u ranim poslijepodnevnim satima stupili u komunikaciju s kolegama iz OB Gospić. Oni su nam prezentirali da imaju jedan jako težak slučaj rodilje koja je počela obilno krvariti i koja je u jako kratkom vremenu izgubila veliki volumen krvi te potom i stanje cirkulacijskog šoka i potrošnu koagulopatiju te početak razvoja multiorganskog zatajenja.

Ja sam kao voditelj Jedinice intezivnog liječenja ponudio našu pomoć. Dogovorili smo se da se ona nakon stabilizacije prebaci u OB Zadar koja je ipak veća bolnica i ima više resursa nego OB Gospić“, ispričao je Karuc.

Rodilja je u JIL zadarske bolnice uz pratnju anesteziološkog tima stigla u 16 sati i 30 minuta. “Nažalost, ona je razvila nepovratni oblik cirkulacijskog šoka. Unatoč svim poduzetim mjerama, operativnim, svim mjerama prema protokolu masovne transfuzije te mjerama intezivnog liječenja nažalost došlo je do razvoja teške potrošne koagulopatije te zatajenja brojnih organa. Nakon sat vremena u našoj jedinici unatoč svim poduzetim postupcima došlo je do zastoja rada srca.”

Doktor Karuc je rekao da su liječnici u OB Gospić napravili sve što se u takvim slučajevima može napraviti. Zašto je pacijentica uopće prebačena u OB Zadar?

“U Gospiću su napravili sve ono što bi bilo koji liječnik u bilo kojem centru napravio. Međutim OB Zadar se funkcionalno integrira s OB Gospić, imamo više resursa, liječnika i više mogućnosti potpore organa.”

Na pitanje novinara je li se u bilo kojem trenutku, od vođenja trudnoće do poroda, mogla spriječiti smrt 22-godišnjakinje te je li netko od liječnika pogriješio, Karuc odgovara:

“Ne razumijem tu vašu potrebu da prvo pitanje bude tko je kriv. Postpartalna krvarenja se događaju, u 2 do 5 % poroda. Neka su veća, neka su manja. Mi to uspješno riješimo u 99,99% slučajeva. Ponekad ne uspijemo, pogotovo kad se radi o tako obilnim krvarenjima u tako malo vremena. Jednostavno ne možete zaustaviti taj proces i ponovno uspostaviti ravnotežu.”

Karuc kaže kako su sve napravili po protokolu te da o eventualnom dolasku inspekcije ne odlučuje on.

“Mi smo svoje učinili, prijavili smo, napravili obdukciju tako da se sve napravilo prema protokolu. Hoće li biti inspekcije to će drugi odlučiti”, zaključio je Karuc.