PUTNIČKE AGENCIJE: Promet pao čak 70 posto – očekuju pomoć i dalje, barem do travnja

U deset mjeseci 2021. putničke agencije-članice udruge UHPA zabilježile su pad prometa od oko 70 posto u odnosu na 2019., pa zbog toga i nastavka utjecaja pandemije na poslovanje bar do travnja 2022. očekuju nastavak mjera pomoći za očuvanje radnih mjesta.

Rekao je to na skupštini predsjednik UHPA-e Tomislav Fain, te naglasio kako je unatoč svim izazovima pandemije i uz štedljivost, udruga uspjela odraditi sve aktivnosti te i povećati redovito članstvo za par agencija, na njih ukupno 234, kao i broj pridruženih članica s 98 prije pandemije na 106.

“Pet agencija je otišlo u stečaj tijekom pandemije, a od sadašnje 234 članice dvije su u blokadi, što nam je žao, ali se to dogodi i u redovnim uvjetima poslovanja. Dobro je da je većina opstala u pandemiji, što ne bi mogli bez mjera Vlade, na čemu smo zahvalni. S obzirom da su mnogi iscrpili razne financijske mogućnosti, od kredita do prodaje imovine, te su nam mjere potrebne i dalje, bar do travnja 2022. kako bi preživjeli do proljeća, kada ipak očekujemo neki promet”, naglasio je Fain.

Naglasio je i da je za povratak putovanja važno i cijepljenje, pa tako agencije dobivaju i upite za 2022., ali je i dalje dosta neizvjesnosti.

“Nadamo se određenoj stabilizaciji prometa i vraćanju povjerenja putnika, ali bez mjere Vlade nećemo moći, oko čega i pregovaramo s resornom ministricom i ministrom rada te vjerujemo da će pomoći i zbog važnosti agencija za hrvatski turizam”, poručio je Fain.

Ivana Maltar, direktorica UHPA-e, naglasila je da je pad prometa u agencijskom poslovanju ukupno u Hrvatskoj i veći od onog članica UHPA-e, oko 85 posto. Stoga je, kaže, jedan od važnijih ciljeva rada za 2022., osim pregovora s Vladom oko mjera i nastavka aktivnosti na raznim EU projektima, i razgovor s osiguravateljima oko ugovaranja osiguranja jamčevine za slučaj nesolventnost organizatora paket aranžmana.

Također će raditi na pripremama agencija za uvođenje eura i oko dvojnog iskazivanja cijena, moguće već od kolovoza 2022., kao i zelenim i održivim certifikatima, digitalizaciji i drugom.

Robert Pende, pomoćnik ministrice turizma i sporta je, govoreći o 2,2 milijarde kuna sredstava za turizam iz NPPO-a, naglasio da se u suradnji s UHPA-om i agencijama traže načini da se agencijama i više pomogne iz oko 60 posto sredstava koja su namijenjena privatnom sektoru.