PUTIN TVRDI: Čovječanstvo je na prijelomnici, a protiv naše domovine je pokrenut novi rat

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na paradi povodom Dana pobjede. Poručio je da je civilizacija na prekretnici i optužio Zapad za nametanje svojih pravila i rat protiv Rusije.

Izvor: Media servis

Na dobro čuvanom Crvenom trgu u Moskvi održana je tradicionalna para povodom Dana pobjede, kojim Rusija obilježava pobjedu nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu. Već druga parada koja se održava u sjeni rata u Ukrajini nije mogla proći bez Putinova govora koji se referirao na rat i njegovo viđenje stanja u svijetu.

“Suvremena civilizacija opet se nalazi u prijelomnom trenutku. Protiv naše domovine opet je pokrenut rat, ali mi smo pružili otpor međunarodnom terorizmu i zaštitili stanovnike Donbasa i zajamčili svoju sigurnost. Kao i velika većina ljudi na planetu, želimo vidjeti budućnost mirnu, slobodnu i stabilnu, vjerujemo da je svaka ideologija superiornosti na svoj način odvratno zločinačka i smrtonosna.”

Putin tvrdi da za Rusiju nema neprijateljskih naroda na zapadu ni na istoku. Ruski predsjednik je kao i ranijih godina napadao Zapad rekavši da “zapadne globalističke elite nastoje posvađati ljude, podijeliti društva, izazvati krvave sukobe i državne udare.” Putin i Zapad optužio za rusofobiju i uništavanje tradicionalnih vrijednosti. Kaže da su Europljani zaboravili na zlo nacizma od kojeg ih je osobodila Rusija pa uništavaju spomenike.

“Revanšizam onih koji su cinično i otvoreno pripremali novi pohod na Rusiju, koji su okupili neonacistički ološ iz cijeloga svijeta za taj, svoj cilj. Nije ništa novo u pokušaju uništenja naše zemlje i konačnom slamanju sustava globalne sigurnosti i međunarodnog prava. To je razlog katastrofe koju ukrajinski narod sada proživljava, oni su postali taoci državnog udara i kriminalnog režima njegovih zapadnih gospodara.”

​Nakon govora uslijedila je vojna povorka. Na paradi je bilo i 500 sudionika rata u Ukrajini koijma je Putin poručio da se ponose njima. U Moskvi su i čelnici šest zemalja bivšeg Sovjetskog saveza, koji su s Putinom položili cvijeće povodom Dana pobjede.