BURA NA SABORSKOM ODBORU: Glavna državna odvjetnica brani smjenu šefice USKOK-a

Rad USKOK-a i DORH-a u kontekstu aktualnih događaja i kadrovskih rješenja, točnije iznenadnog odlaska Vanje Marušić s čelnog mjesta USKOK-a, našao se pod povećalom u Saboru.

Izvor: Media servis

Iako Marušić nije prihvatila poziv na Odbor za pravosuđe, glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek se odazvala, a što je ona rekla o njenom odlasku, poslušajte u nastavku.
Oporba je zatražila sazivanje ove sjednice jer smatra da je priča oko ostavke Marušić smiješna te malo tko vjeruje da iza nje stoji prometna nesreća njezina vozača koja se dogodila prije godinu dana, već da je u pitanju politički pritisak iz Banskih dvora. Donedavna ravnateljica USKOK-a nije smatrala potrebnim doći na Odbor, a u pismu je pojasnila zašto. Prisutnima ga je pročitao predsjednik resornog odbora Mišel Jakšić.

”Dužnost ravnateljice USKOK-a sam prestala obnašati iz osobnih razloga. Budući da se radi o razlozima osobne prirode smatram da nema razloga za njihovo daljnje obrazlaganje”.

Da je Marušić prestala obnašati funkciju na osobni zahtjev, ponovila je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek i krenula kronološki obrazlagati tijek njenog odlaska. ”Vratila se na dužnost koju je obavljala ranije, mjesto zamjenice glavnog državnog odvjetnika, a isti dan sam donijela odluku da će njenu funkciju obavljati Željka Mostečak”, nabrajala je.

”Mislim da sve moje odluke, a osobito odluka o postavljanju Željke Mostečak na čelo USKOK-a, demantiraju sve zlonamjerne komentare i konstrukcije da sam odluke donijela pod pritiskom politike, odnosno da su rezultat sukoba unutar DORH-a”.

Za Mostovca Nikolu Grmoju nije bilo dovoljno dobro to što je čuo iz usta Hrvoj-Šipek. Štoviše, smatra da je pročitala unaprijed pripremljenu izjavu i optužio ju za kontradiktorne izjave, a nije odolio i prozvati je za skrivanje predmeta Žalac.

”Imamo vaše izjave od 20.4.2023. na HRT-u, isto ste išli na siguran teren dati intervju. Tamo ste rekli da je Vanja Marušić učinila propust u obavljanju poslova državno-odvjetničke uprave i da je to bio glavni razlog zbog kojeg je morala otići. Kontradiktorne izjave, onoga što ste govorili i što govorite danas. Očito da je ili kaos u DORH-u ili nešto opasnije”.

”Nakon tako puno izgovorenih neistina i konstrukcija koje ste izgovorili o predmetu Žalac i pumpate nešto što ne postoji – nebitno je li i kad DORH bio obaviješten o odluci Uskoka u predmetu Žalac. Činjenica je da je USKOK donio odluku i zatvorio rad na tom predmetu”, odgovorila je Grmoji glavna državna odvjetnica.

No, i dalje nije bilo konkretnog odgovora o pravoj verziji priče o odlasku Marušić. Na tom odgovoru nastavila je ustrajati Sandra Benčić iz Možemo.

”Morate nam objasniti da li ste vi pozvali Vanju Marušić na razgovor prije njene ostavke i jeste li tražili od nje da da ostavku”.

”Povod za ostavku uz druge osobne razloge je bio taj da se radilo o prometnoj nesreći o kojoj nije obavijestila DORH. Ja sam s njom razgovarala, i provela sve druge potrebne radnje, zatražila izvješće o postupanju, uzela izjave, pribavila prekršajni predmet, izvršila uvid u interne akte koji postoje, s njom razgovoarala i zatražila njenu ostavku”, bila je ovoga puta konkretnija Hrvoj- Šipek.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!