PRVI TAKAV U EUROPI: Zagreb ima semafor za korisnike mobitela

Čak 91 posto vozača u Hrvatskoj telefonira za volanom, a svaki drugi pješak koristi mobitel dok prelazi cestu.

Podaci su objavljeni uoči Dana bez mobitela u prometu koji se obiljžava danas. Cilj kampanje je osvijestiti sve u prometu da jedna sekunda pogleda na mobitel može promjeniti nečiji život.

U Zagrebu je postavljen i prvi semafor za korisnike mobitela, na križanju Frankopanske i prilaza Gjure Deželića.

“Prvi semafor u Europi je postavljen za tu namjenu kako bi upozorio pješake koji koriste mobitel u aktivnom prometovanju bez obzoira razgovaraju li ili šalju poruke. Upozorava sve nas u prometu da stanemo i pogledamo prometnicu i da tek na zeleno krenemo dalje”, rekao je Alen Ostojić iz Hrvatske udruge menadžera sigurnosti.

Cilj semafora je upozoriti pješake i bicikliste koji ne obraćaju pažnju na promet oko sebe.

“Nadamo se da će to smanjiti prometne nesreće. Podsjećam da 50 posto pješaka koristi mobitel u prometu, a 20 posto upravo na ovom raskrižju koristi mobitel i kad dođe do crvenog svjetla”, objašnjava Ostojić.

Grad Zagreb je partner u ovom projektu i otvoren prema inovativnim tehonologijama kada je riječ o sigurnosti u prometu. Semafor je obišao gradonačelnik Bandić.

“Ovo je prvi semafor u Europi koji ima jedan jedini cilj, a to je da uz semaforizaciju baca crveno svjetlo na zebru i upozorava ljude da ne bi napravili pogibeljni korak”, kazao je gradonačelnik.

Tek treba vidjeti hoće li posebni semafori biti postavljeni i na drugim raskrižjima.