O TOME SE GOVORI: Zašto vladajući srozavaju ugled povjerenstva za sukob interesa?

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa nismo dobili voljom vladajućih da sve bude transparentno i uređeno, nego zbog želje Hrvatske da postanemo člania EU-a.

Izvor: Media servis

Nakon nekoliko godina, to isto Povjerenstvo postaje sve nebitnije, a u tome jednu od glavnih uloga ima premijer Andrej Plenković. Ukinuti ga ne može, ali ide li sve u smjeru da ga potpuno, premijerovim riječnikom, banalizira i trivijalizira?

Prvo zbog afere hotmail, potom put u Helsinki, a prije nekoliko dana i situacija oko imenovanja premijerova kuma veleposlanikom…sve su to stvari zbog kojih je premijer Andrej Plenković bio na tapeti Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, a odluke, ili postupci tog tijela mu se nisu svidjeli. Pogotovo posljednja da je povrijedio načela javnog djelovanja zbog kuma Igora Pokaza, pa je na temu Povjerenstva organizirao i podužu pressicu.

“Govorim da su ovakve situacije apsurdne. Nevjerojatno rezoniranje dijela Povjerenstva. Ne može biti tanje nego što jest. I instrumentalizacija Povjerenstva od strane oporbe. E dosta je toga. Ja sada javno govorim to tako ne ide. Ne u smislu neke prijetnje, ne daj bože. Respekt prema institucijama”.

‘Očito da premijer vrlo cijeni sebe i da se ponaša bahato’, rekao je za Media servis čelni Demokrata Mirando Mrsić. A to smatra jer je za konferenciju za medije o odluci Povjerenstva izdvojio čak 40 minuta, dok je u zemlji puno više ozbiljnijih problema. “Plenković bi rado da nema Povjerenstva, a on sada pokušava diskreditirati samo Povjerenstvo na bilo koji način tako da odluke Povjerenstva nemaju takav politički odjek i odjek u društvu”.

​Predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš nam je rekla da Plenković narušava neovisne institucije ove zemlje.

“To jednostavno nije dobro. Čak štoviše imao je tu pressicu u petak kada je rekao da je to pressica na kojoj on želi zabavljati. To je nekako šamar svim građanima RH”.

Podsjetimo, Povjerenstvo je bilo uvjet za naš ulazak u EU. Pa je predsjednik SDP-a Davor Bernardić premijera upitao na govoru o stanju nacije: “Kakvu to poruku šaljemo EU pred preuzimanjem predsjedanja i kakvu to poruku predsjedniče Vlade šaljete građanima kada ne poštujete institucije svoje vlastite zemlje?”

Dok konstanstno slušamo da je pravoduđe neovisno i da se politika ne smije uplitati, isto bi trebalo biti i s Povjerenstvom, ali eto, ipak se omaklo par pritisaka i kritika. Iako ga i u samoj pomisli da ukine Povjerenstvo priječi voljeni Bruxelles, ipak je pitanje ide li Plenković u smjeru da ga potpuno sroza.

“Sasvim sigurno da će Povjerenstvo ostati i da će njihove odluke biti značajne”, smatra Mrsić.”Mislim da Povjerenstvo treba biti i dalje, ali je pitanje kako građani sve to vide. I zaista gospođi Novaković nije jednostavno i teško radi svoj posao”, rekla je Mrak Taritaš.

No ona, unatoč pritiscima ne posustaje i odlučno je najavila: “Mi ćemo unatoč takvim prozivkama i dalje nastaviti raditi kao i do sada, što znači sukladno praksi koja je utvrđena već od strane upravnih sudova”.

Olakšao bi joj posao novi, ali bolji zakon o sprečavanju sukoba interesa, ali to nije po važnosti pri vrhu liste ove Vlade, poput primjerice državnih blagdana. Sjetimo se samo ere bivšeg ministra uprave Lovre Kuščevića koji je novim zakonom želio praktički Povjerenstvu vezati ruke, sada je svima jasno i zašto.