PROTJERANI DIPLOMATI: Traži se od ruskog veleposlanika da njih 18 napusti Hrvatsku

U Ministarstvo vanjskih i europskih poslova pozvan je veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj kako bi se ruskoj strani izrazila najoštrija osuda brutalne agresije na Ukrajinu i brojnih počinjenih zločina.

Njihovo priopćenje prenosimo u nastavku:

“Ruskoj strani ponovljen je poziv na hitan prekid vojnih aktivnosti i povlačenje ruskih postrojbi s cijelog teritorija Ukrajine, te hitno osiguravanje evakuacijskih puteva stanovništva i dostave humanitarne pomoći.

Naglašeno je očekivanje Republike Hrvatske da odgovorni za zločine budu privedeni pravdi. Veleposlaniku Ruske Federacije uručena je i nota kojom se, sukladno Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima, ruska strana obavješćuje o odluci Republike Hrvatske o smanjenju broja diplomatskog i administrativno-tehničkog osoblja Veleposlanstva Ruske Federacije u Zagrebu, kojom se opseg diplomatskog predstavništva Ruske Federacije u Zagrebu reducira na razinu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Moskvi te je zatraženo da 18 diplomata i 6 članova administrativno-tehničkog osoblja (ukupno 24 djelatnika) Veleposlanstva Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj napusti Republiku Hrvatsku”, priopćili su iz Ministarstva.