PROTIV ČLANARINA ZA HGK I HOK: Most u Sabor uputio izmjene zakona za ukidanje obvezne članarine

Na današnjoj konferenciji za novinare saborski zastupnik Mosta Zvonimir Troskot istaknuo je kako je Most u saborsku proceduru uputio izmjene Zakona kojima se ukida obvezna članarina Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) i Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK).

Učinili su to jer žele pomoći rasterećenju hrvatskog gospodarstva, ponajprije hrvatskim poduzetnika, priopćeno je iz Mosta. Kako se dalje navodi u priopćenju, Troskot je istaknuo kako je glavni cilj Mostovog prijedloga ukidanje nameta, kako bi se oslobodila financijska sredstva prijeko potrebna za funkcioniranje hrvatskog gospodarstva.

“Smatramo da bismo ovim mjerama pomogli malim i srednjim poduzetnicima, a u tom smjeru idu i strukturne reforme koje nalaže EU. Smatramo da bi HGK trebao funkcionirati po anglosaksonskom modelu, odnosno kao poduzeće koje bi zarađivalo svojim radom – primkjerice prodajom podatkovnih paketa.

Glavna zamjera koju poduzetnici imaju prema HGK jest da ne pruža advekvatnu uslugu za visinu članarine koja im se plaća. I upravo je Most tu izmjenu I predložio. Što se tiče HOK-a, obrtnici smatraju da on ne predstavlja njihove interese, već služi kao satelit Vladi, a to su isticali nedavno ugostitelji Istre i Kvarnera u svom prosvjedu. Čuli smo glas naših poduzetnika, podržavamo njihovu inicijativu za ukidanje nameta i odlučili smo u saborsku proceduru uputiti konkretne izmjene”, objasnio je Troskot.

Most je u nekoliko navrata upozoravao da je nužno ukinuti članarine prema HGK I HOK, a sada je svoju inicijativu nastavio uputivši u saborsku procedure izmjene zakona, zaključuju u Mostu.

Komentiraj