PROSVJEDSNICI NAPALI POLICIJU: Europride u Beogradu osiguravalo 5200 policajaca

Tjednima se dizala bura oko Europridea u Beogradu, dizale su se tenzije, govorilo o zabrani, a sudionici su najavljivali da će  se unatoč zabrani okupiti i prošetati centrom grada.

Na kraju je šetnja koja je bila zabranjena, ipak bila dozvoljena, uz neke izmjene rute. Šetnja je krenula u 17.30 sati. Ulice u centru grada bile su već oko podneva zatvorene, a desničari su nakon toga izazvali niz incidenata.

Na kraju je skupina od oko 250 huligana napala policiju. Imali su baklje, lopate, letve, a napali su i topovskim udarima. Privedeno je 68 prosvjednika – desničara, a među njima i pravoslavni monarh. Ozlijeđeno je i 12 policajaca.

Nakon svega premijerka Srbije Ana Brnabić držala je pressicu na kojoj je rekla kako je bilo angažirano čak 5200 policajaca.

“Imali smo dva sukoba, jedan je bio s grupacijama na Slaviji i sukob sa grupacijama u Karađorđevom parku. U oba slučaja policija je promptno reagirala i riješila proble”, rekla je Brnabić i dodala:

“”Pokazali smo da smo ozbiljna država, koja drži red, koja vjeruje u svoje institucije ali i poštuje prava svih građana. Sve što se dogodilo smo odradili na najbolji mogući način. Završili smo s ovom temom i stavljamo točku na to. Okrećemo se većim temama”,