BITKA PROTIV POPLAVA: Karlovac se priprema za rekordnu visinu Kupe

Nevrijeme, kiša, poplave – sve je to zadesilo Hrvatsku u posljednjim danima. Stanje je najteže u dijelovima gorske i središnje Hrvatske.

Izvor: Media servis

I dok se iz nastradalog Broda na Kupi povlači voda i smanjuju vodostaji, Karlovac se priprema za rekordnu visinu Kupe. Ipak, i vatrogasci i Hrvatske vode poručuju: “Spremni smo, ali ne bi trebalo biti prevelikih problema”. Za to vrijeme, traje sanacija štete na području Čazme, a ni tamo kiša – ne prestaje padati.

​Tjedni i mjeseci suše, gotovo poluprazna korita rijeka, suha zemlja – sve to u nekoliko dana priroda je zamijenila golemim količinama padalina i poplavama. Kiša i dalje ne prestaje u većim dijelovima kopnene Hrvatske, a najgore je stanje bilo je u mjestu Brod na Kupi, nedaleko od Delnica.

Da je stanje uistinu bilo alarmantno Media servisu je potvrdio tamošnji predsjednik Mjesnog odbora Davorin Klobučar. “Naselja uzvodno i nizvodno od Broda na Kupi su bila poplavljena. Dio prometnica je bio pod vodom, voda je izašla na prometnice. Bile su zatvorene županijske ceste. Voda je ušla u dvorišta, voćnjake, podrumske prostorije i stambene prostore ljudi i nanijela određenu štetu. Pored toga došlo je do velikih odrona.”

Ipak, nakon besane noći, jutro je donijelo bolje vijesti. Voda se postepeno povlači, no šteta ostaje. “Vodostaj se spustio za skoro metar, ja bih rekao. Kupa je jaka, planinska, bujična rijeka – od jakih padalina ona se brzo diže, ali se brzo i vraća u korito. Kroz dva dana očekujem da se vrati u korito, ali štete koje jesu, one se sad moraju zbrojiti, a bojim se da će biti velike.”

Situacija je i dalje teška, a kiša ne prestaje padati. Iz Državnog hidrometeorološkog zavoda objavili su kako je dnevni rekord – otkad mjerenja postoje zabilježen u Ogulinu. Upravo se tamo oko podneva izlila Dobra, što je prekinulo promet na državnoj cesti D42. Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković poručio je kako je učinjeno maksimalno moguće.

Foto: Pixabay,com

“Ti su vodostaji rezultat – možemo reći i klimatskih promjena, ekstremnih hidroloških prilika koje se diljem svijeta događaju pa tako i kod nas. Upravo zato moramo biti zajedno da pružimo pomoć ljudima koji su ugroženi u tim situacijama. Sustav je odradio što je mogao, ali ovo su ekstremne situacije gdje ne možemo zaštititi svaku kuću, ali možemo učiniti sve da ljudima olakšamo i smanjimo posljedice tih događaja.”

Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda za Media servis pojasnio je kakvo je stanje na terenu:

“Trenutna situacija je puno bolja nego što je bila tijekom jučerašnjeg dana. Znamo da su ove obilne kiše koje su pale i to nekih 300 do 400 litara na samom području izvora Kupe su naglo podigle vodostaj Kupe na uzvodnom dijelu. Vodostaji na uzvodnom dijelu su dosegli svoje maksimume tako da vodostaji polako stagniraju i opadaju. Međutim, vodni val se kreće dalje prema Karlovcu. Tamo očekujemo vodostaje preko 700 centimetara za Kupu, a za Koranu preko 620.”

Kao pozitivnu stvar istaknuo je i da oborine koje su pale nisu značajno podigle vodostaj u slivu Morane i Mrežnice koje su zapravo glavne pritoke rijeke Kupe i odgovorne su za rast vodostaja u gradu na četiri rijeke. Vrhunac je pak najavljen za nedjelju kada bi oborine trebale oslabjeti, a da stanje nije tako crno, Media servisu je poručio zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Karlovac Miroslav Rade. Spremne su i mobilne brane, a na terenu su sve nadležne službe.

“U Karlovcu se ne očekuju veći problemi, znači u redovitim mjerama obrane od poplava smo. Neke projekcije da je mogući vodostaj oko 710 centimetara, tako da ne očekujemo nekakve probleme u samom gradu.”

A oborine ne dopuštaju ni pravu sanaciju problema u Čazmi. Dobra vijest je ipak povratak električne energije, no vatrogasci, komunalne službe kao i civilna zaštita sada odrađuju velik dio posla.