PROŠLO JE 28 GODINA: Obilježava se godišnjica raketiranja Banskih dvora

Na današnji dan prije 28 godina raketirani su Banski dvori. Zrakoplovi Jugoslavenske narodne armije izveli su napad na dan isteka tromjesečnog moratorija i samo dan uoči odluke o hrvatskoj neovinosti.

Jedna je osoba poginula, a četiri su ozlijeđene. Tim povodom premijer Andrej Plenković i predstavnici Vlade položili su lovorov vijenac na spomen-ploču na zgradi hrvatske Vlade.

“Bio je to prekretnički trenutak. Srećom hrvatsko državno vodstvo na čelu s predsjednikom Tuđmanom preživjelo je ovaj napad. Nakon toga uslijedila je ključna odluka Hrvatskog Sabora koji je na tajnom zasjedanju u zdradi INA-e raskinuo i primijenio odluke Hrvatskog Sabora od 25. lipnja i raskinuo sve državno-pravne veze sa strukturama bivše Federacije”, poručio je premijer i dodao:

“Stoga je i ovaj dan važan u kontekstu respekta i poštovanja prema Domovinskom ratu, hrvatskim braniteljima, prvom predsjedniku Tuđmanu, jasno izraženoj volji hrvatskog naroda na referendumu 1991. za stjecanjem samostalnosti, neovisnosti, suverenosti i u konačnici međunarodnog priznanja te postizanja činjenice da je Hrvatska postala međunarodni subjekt.”

banski-dvori-raketiranje