VLADA KAZNILA UMIROVLJENIKE: Jadna mirovina veća za kunu – plati dopunsko 70 kuna!

Vlada opet osiromašila umirovljenike, jer povećanje za nekoliko kuna donijelo im je novi udar na ionako prazne džepove – Sindikati procjenjuju da je oko 10.000 umirovljenika zbog povećanja izgubilo pravo na besplatno dopunsko osiguranje.

Evo i primjera. Veća mirovina, u iznosu od 2.040 kuna, umirovljenici Vesni Antić je donijela problem – zbog “povišice” od 40 kuna izgubila je pravo na besplatno dopunsko osiguranje.

“Kao dobijete nešto, dobijete veću mirovinu, a ustvari je ne dobijete”, kazala je Antić. “Po meni, to je sramotno. Bijedno se osjećam i sramotno”, dodala je, kako piše Dnevnik.hr.

Zbog povećanja od 40 kuna prešla je granicu prihoda do koje država plaća besplatno dopunsko. Sad ga plaća sama. “Ja sam šećeraš, morala bih kupovati sama lijekove, a da ne kažem da dođe do veće bolesti jer bih morala u bolnicu”, objasnila je Antić.

Problem je imovinski cenzus, koji je isti već 15 godina. Iznosi 1939 kuna za samca, ili 1516 kuna po članu obitelji u kućanstvu. Problem je nastao kada je vlada usklađivala mirovine i povisila one najniže.

Ako je nekom umirovljeniku mirovina narasla makar i za jednu jedinu kunu izvan određenog cenzusa, gube pravo na besplatno dopunsko osiguranje. Mnogi ga zbog toga nikad više niti ne uplaćuju, unatoč lošem zdravlju.

“Umirovljenici ne idu većim dijelom liječniku i imamo prijetnju da ćemo otići na još bolje mjesto od sadašnjeg osmog uzroka smrtnosti onih pacijenata koji su mogli biti spašeni da se na vrijeme otišlo liječniku”, kazala je predsjednica Sindikata umirovljenika Jasna A. Petrović.

Upozorili su na to i predstavnike Vlade na Nacionalnom vijeću na dan starijih osoba. “Stoga je naš prijedlog da taj cenzus bude linija siromaštva, 2.400 kuna i da svake godine, kako se mijenja ta linija, da se usklađuje cenzus za naše umirovljenike”, objasnila je predsjednica Matice umirovljenika Višnja Fortuna.

Stara je istina, nažalost, da u Hrvatskoj rijetko kome mirovina omogućava dostojanstven život. “Ja čuvam tuđu djecu, čistim tuđe stanove, to je neizbježno. Imam 72 godine”, kazala je jedna od umirovljenica za Dnevnik.hr.