PREMIJER PLENKOVIĆ: Zdravstveni sustav može izdržati sve pritiske

Premijer Plenković na sjednici Vlade poručio da se zdravstveni sustav može nositi s pritiskom. U uvodu sjednice Vlade premijer Andrej Plenković osvrnuo se na stanje s epidemijom u Hrvatskoj i napomenuo da je cijela Europa žarište…

Izvor: Media servis

“Brojevi su veliki u Hrvatskoj i nastavljaju rasti premda vidimo da prema ovotjednim podacima da je taj rast sporiji. Testiramo sve one koji imaju indicije da imaju simptome ili bi trebali biti hospitalizirani. Zdravstveni sustav je u stanju izdržati ove pritiske i siguran sam da ministarstvo zdravstva osigurati sve preduvjete da u organizacijskom smislu borba s epidemijom bude učinkovita.”

Ministar zdravstva Vili Beroš na sjednici vlade iznio je epidemiološke brojke od posljednjih nekoliko dana.

“U razdoblju od 29. listopada do 4. studenog oboljelo je 15568 osoba u bolnice je u istom razdoblju primljeno 1167 pacijenata, a otpušteno 779. Testirano je 57067 testiranja, prosječno 8150 po danu, a 27,28% testova bilo je pozitivno.”

Otkrio je i da je ministarstvo poslalo posebnu uputu svim bolnicama:

“O potrebi reduciranja hladnog pogona i rada u specijalističko konzilijarnoj djelatnosti, s time da je i dalje potrebno organizirati zbrinjavanje prioritetnih, osobito onkoloških pacijenata. Vođenje evidencije o zdravstvenim djelatnicima koji su preboljeli covid – 19, koji mogu sudjelovati u zbrinjavanju pacijenata u budućnosti, utvrđivanje broja zdravstvenih radnika raspoloživih za privremene premještajte, te interne preraspodjele i otpuštanja pacijenata u svrhu osiguravanja kapaciteta za prijem novih kapaciteta.”

Dotakao se i stanja u Kliničkoj bolnici Dubrava, podsjetio je ta bolnica postala covid-centar od 3. studenog:

“Do 1. studenog u KB Dubrava, odlukom o privremenom rasporedu, ukupno je raspoređeno 118 zdravstvenih radnika.”

Prije dva dana otvoreno je 16 pozivnih centara za praćenje kontakata zaraženih od koronavirusa, rekao je Beroš. Ponovio je da je zdravstveni sustav pod pojačanim pritiskom:”Međutim, imamo kapacitete, stručne i odgovorne kadrove, uređaje i opremu i unatoč pritiscima uspjevamo ispunjavati zadaće. Veliku pomoć dobivamo od svih hrvatskih građana koji svojim odgovornim ponašanjem mogu uvelike utjecati na daljnje tijekove širenja zaraze.”

Komentiraj

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *