PREMIJER PLENKOVIĆ: Pokušat ćemo da se crvene liste zbog pandemije uvedu na županijskoj razini

Premijer Andrej Plenković sudjeluje na 15. Strateškom forumu na Bledu. Glavne teme su Europa nakon Brexita i pandemija koronavirusa.

Izvor: Media servis

“Mislim da je izrazito dobro odabrana tema za početak ove političke jeseni na međunarodnom planu da razgovaramo o posljedicama Covida-19 i na globalno upravljanje na aktivnosti na razini EU, na odnose među državama i na pronalaženje zajedničkog rješenja za globalnu pandemiju. To je izazov s kakvim se nismo susreli.”

Naglasio je kako će sa slovenskim premijerom Janšom razgovarati o tome da se crvene liste zbog pandemije koronavirusa uvedu na županijskoj, umjesto na državnoj razini.

“Naša je linija da se pokuša, osobito u Sloveniji, ne samo radi Hrvatske, nego i brojnih Slovenaca koji su naši česti i dragi gosti, gledati kriterij županijske razine po stupnju zaraze, nešto kao što je to učinila Njemačka. Mislim da za to postoji prostor i da je to najbolji način.”

Osvrnuo se i na arbitražu sa Slovenijom.”Naša pozicija je jasna sve ovo vrijeme. Imali smo tu inicijativu Slovenije pred Europskim sudom u Luksemburgu, vidjeli ste kakva je bila odluka Suda, on je kazao da nije nadležan. Mi smo i dalje spremni razgovarati o granici sa Slovenijom, i tu naš stav praktički cijeli moj mandat nije promijenjen. Možemo uzeti sve u obzir. Bitno je da nađemo rješenje koje je dobro i održivo za obje zemlje”, poručio je Plenković.

Komentiraj