PREDSTAVLJEN PRORAČUN ZAGREBA: Evo što će se sve graditi i uređivati

Zagrebačka Gradska uprava predstavila je prijedlog proračuna za iduću godinu. Detalje je otkrio gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Izvor: Media servis

‘‘On je planiran na iznos od 2,53 milijarde eura. On uključuje i proračun u užem smislu, to je ono što sjedne na račun Grada Zagreba te proračun u širem smislu, to uključuje i naših 340 proračunskih korisnika, odnosno gradskih ustanova, bilo da govorimo o vrtićima, školama, domovima zdravlja, bolnicama, kazalištima, muzejima‘‘

…Proračun je tako za pet posto veći u odnosu na 2023. godinu. On će ujedno biti usmjeren i na izgradnju te obnovu čak sedam strateških projekata.

‘‘To su gradska knjižnica i društveno-kulturni centar Paromlin, bazen Špansko, Dom sportova, stadion Kranjčevićeva, kino Europa, nova tramvajska pruga u Sarajevskoj kao i nova tramvajska pruga u Heinzelovoj‘‘.

Osim tih kapitalnih projekata, Tomašević ističe kako se rade brojni iskoraci i investicije u svim područjima o kojima Grad brine: održavanju škola, sportskih objekata, kulturnih ustanova, projektima digitalizacije… Najavio je i što namjeravaju učiniti kako bi se postigla veća protočnost prometa.

‘‘Krećemo sa Centrom za upravljanje prometom u Gradu Zagrebu gdje ćemo stotinjak semaforiziranih raskrižja uvesti u sustav automatskog upravljanja prometom koje će znatno povećati protočnost prometa u Gradu Zagrebu. Stotinjak semaforiziranih raskrižja je otprilike četvrtina svih semaforiziranih raskrižja u Zagrebu i odlučili smo se fokusirati na tramvajsku zonu‘‘.

Tomašević je naglasio kako vjeruje da će građani u brojnim sektorima osjetiti bolju kvalitetu života i vidjeti sve te pomake u proračunu.