NAKON PRIJETNJI: SDSS ne ide ni u Vukovar ni u Škabrnju – evo i zašto

Nakon prijetnji iz DP-a da će ih dočekati ‘živi zid‘, predstavnici SDSS-a odlučili su da ove godine neće baciti vijence u Dunav uoči Dana sjećanja na žrtvu Vukovara ni sudjelovati u koloni sjećanja u Vukovaru i u Škabrnji 18. studenoga.

Izvor: Media servis

Potpredsjednica Vlade iz SDSS-a Anja Šimpraga kaže da to nije zato što su se uplašili prijetnji ili uvreda, koje kaže, slušaju i inače. ‘‘Ne možemo i ne trebamo biti zato što se našu potrebu i želju za iskazivanjem pijeteta prema žrtvama i naše poticanje pomirenja među živima pretvara u povod za fizičko sukobljavanje. Ne možemo i ne trebamo zbog toga što želimo, koliko je to moguće, sačuvati dostojanstvo vukovarske i škabrnjske komemoracije, ali samim tim i naše dostojanstvo‘‘.

Napomenula je da su trebali danas biti na Dunavu zbog svih žrtava Domovinskog rata hrvatske ili srpske nacionalnosti, na Ovčari i potom u Pravoslavnom hramu sv. Nikole, kao i sutra u koloni sjećanja. Potom je pozvala sve Srbe i Srpkinje u cijeloj Hrvatskoj:

‘‘Da u svojim srcima zapale svijeće u spomen na naše sugrađane Hrvate i Hrvatice koji su na ove dane i tijekom svih ratnih godina ubijeni ili nestali u ovim krajevima. Pozivamo ih da to čine i svaki put kad pale svijeću i za vlastita iskustva stradanja te da time i na takav način u svojim srcima i u srcima oko sebe grade mir i dostojanstvo u sjećanju i življenju‘‘.