PREDSJEDNIK PUTUJE U VATIKAN: Očekuje se da će razgovarati i o posjetu pape Franje Hrvatskoj

Predsjednik Zoran Milanović odlazi u službeni posjet papi Franji. U Vatikan predsjednik ide sa suprugom Sanjom Musić Milanović.

Nakon privatne audijencije kod pape Franje, predsjednik Milanović će se sastati s državnom tajnikom Svete stolice, kardinalnom Pietrom Parolinom, ali i tajnikom za odnose s drugim državama, nadbiskupom i monsinjorom Paulom Richardom Gallagherom, javlja RTL.

Razgovarat će o odnosima između Svete stolice i Hrvatske koji su tradicionalno dobri, a posjet će označiti nastavak tih dobrih odnosa i događa se uoči 30. obljetnice uspostavljanja diplomatskih odnosa između Svete stolice i Hrvatske.

Razgovarat će se o stanju u jugoistočnoj Europi, BiH, multilateralizmu, a raspravit će se i zaključci klimatske konferencije COP 26.

Inače, Milanović dok je bio premijer 2012. bio je na privatnoj audijenciji kod pape Benedikta XVI., a tijekom devetogodišnjeg pontifikata papu Franju posjetila je bivša predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović ali i predsjednik Vlade Andrej Plenković i to dva puta, 2017 i 2020., dok će Milanović prvi put imati privatnu audijenciju kod pape Franje.

Očekuje se da bi predsjednik mogao pozvati papu Franju u posjet Hrvatskoj.

Kako N1 neslužbeno doznaje predsjednik Milanović papi Franji poklonit će Misal kneza Novaka iz 14. stoljeća. Radi se o rimokatoličkom misalu napisanom na hrvatskom, uglatom glagoljicom i hrvatskim crkvenoslavenskim jezikom.

Napisao ga je Novak Disislavić kao zavjetni dar crkvi u kojoj će biti pokopan. Jedan je od najvažnijih spomenika hrvatskog glagoljaštva.

Naime, misal podsjeća na posebnost crkve u Hrvata koja je stoljećima prije Drugog vatikanskog sabora anticipirala da će crkva priznati sve jezike.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!