PREDSJEDNIK PORUČIO PLENKOVIĆU: Molim da me ne brani pred zlostavljačima Hrvata – izginusmo

Predsjednik Republike Zoran Milanović premijeru je jučer napisao pismo u kojem je prozvao Vladu jer je prihvatila zaključake Vijeća EU-a kojima se ne spominje konstitutivnost hrvatskog naroda.

Plenković mu je danas odgovorio da “čim se spomene Daytonski sporazum, konstitutivni narodi su unutra.”

Premijer je predsjedniku poručio i da pismom želi ukazati na svoje postojanje. Rekao je i da je pismo shvatio kao Milanovićevu osobnu zahvalnost za njegova stajališta izrečena u Sarajevu kad su ga pitali što misli o predsjednikovim izjavama vezano za genocid u Srebrenici.

Objavu predsjednika Milanovića s Facebooka prenosimo u cijelosti:

“Objasnio nam je Andrej Plenković kako Zaključke Vijeća EU o Bosni i Hercegovini – dugoročno pogubne za Hrvate u toj državi i štetne po nacionalni interes Republike Hrvatske – treba derivirati, dekriptirati i dešifrirati. Po njemu, dakle, treba nastaviti raditi ono što već godinama rade prolazni politički direktori koji kao kolonijalisti baš to, deriviraju, dekriptiraju i dešifriraju prava i obveze konstitutivnim narodima Bosne i Hercegovine, na štetu Hrvata redovito. Nema se što tu dešifrirati, pročitana je to knjiga, treba djelovati.

Ali razumijem ga. Odlučio je on svoj, ionako mizeran utjecaj u Briselu, ne rasipati, računa si, na takvu glupost kao što su temeljni nacionalni interesi Hrvatske i prava Hrvata u BiH. Ok, ako nije želio ugroziti svoju osobnu briselsku karijeru, pitam ga – zašto nisi naložio Grlić Radmanu da stopira usvajanje tako beskorisnih, dapače, štetnih zaključaka?

Ako mu je promaklo dok je bio u Sarajevu, podsjećam kako BiH ulazi u izbornu godinu, a Hrvati i dalje nemaju nikakva jamstva da ponovno neće biti izigrani. Zaključci Vijeća EU koje je olako podržao samo trasiraju put prema tome da ih opet izigraju. Vidim kako je Plenković očekivao i moju zahvalnost što me je, ispada tako, branio u Sarajevu.

Molim ga da me ne brani pred zlostavljačima Hrvata, malobrojnijeg naroda u BiH. Ne pomagaj, izginusmo. Osim toga, zbog čega bi me branio? Zar ne mislimo isto?”, napisao je Milanović.