PLENKOVIĆ ODGOVORIO MILANOVIĆU: Treba imati predznanja i dešifrirati Zaključke Vijeća EU-a

Na pomolu je novi sukob na relaciji Pantovčak – Banski Dvori, a razlog je ovog puta Bosna i Hercegovina. Predsjednik Republike poslao je pismo premijeru u kojem je kritizirao vladajuće što su podržali Zaključke Vijeća EU-a jer smatra da se time ne štite Hrvati u susjednoj nam državi. “Ovo mi je zahvala”, odgovara premijer.

Izvor: Media servis

Vlada nije smjela podržati Zaključke Vijeća EU-a, poručio je u pismu predsjednik Republike Zoran Milanović premijeru Andreju Plenkoviću. Tvrdi da oni ne jamče prava Hrvata u BiH kao konstitutivnog naroda.

Reagirao je ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman koji ističe da je upravo na inicijativu Hrvatske u tekst ubačen dio oko Daytonskog sporazuma te da je poruka Vijeća eliminirati sve oblike nejednakosti i diskriminacije u izbornom procesu.

“Najodlučnije odbacujemo bilo kakve insinuacije kada se govori o tome da se nismo izborili – jesmo! I to smo se izborili snažno upravo da se te relevantne odluke Ustavnog suda ugrade. Kvalifikacije o propustu su zlonamjerne ili su odraz nedovoljnog razumijevanja pregovaračkih procesa u usuglašavanju ovakvih zaključaka Vijeća EU-a.”

Nakon toga, Milanović je objavio cijelo pismo koje je poslao Plenkoviću, a između ostalog i sljedeće:

“Usvojeni Zaključci Vijeća EU ne doprinose zaštiti položaja Hrvata u BiH, a time i zaštiti nacionalnog interesa Republike Hrvatske. Upravo suprotno, ovi Zaključci mogli bi se tumačiti kao potvrda nastojanja onih koji se protive promjenama izbornog zakona kojima bi se omogućilo legitimno predstavljanje Hrvata u BiH.”

Potpisivanje Zaključaka Vijeća za Milanovića je odstupanje od stavova koji su usuglašeni na zadnjoj sjednici Vijeća za nacionalnu sigurnost. Iz Bruxellesa se oglasio i Plenković koji tvrdi da je u Zaključcima sve što je bitno.

“Samo treba imati predznanja i znati kako derivirati i dekriptirati, tj. dešifrirati te zaključke i što se iza svake rečenice nalazi i na što se misli. A postoje i metodološki vrlo važni aspekti, a to je da se u pregovorima ide do kraja, ne znam je li se tu aludiralo na blokiranje, to nitko iskusan s europskim temama ne radi. To se radi u ekstremnim slučajevima kada je požar takav da nema druge. Ovdje treba puno mudriju i sofisticiraniju politiku voditi, razgovore i dijaloge s partnerima kako bi se dobila podrška za ono što nam je bitno.”

Kako će izgledati Izborni zakon nije dio Zaključaka, tvrdi Plenković. Dodaje da ne shvaća relevantno političke aktere koji pisma upućena njemu šalju i medijima.

“Ja sam to doživio kao njegovu osobnu zahvalu za moja stajališta u Sarajevu kada su me pitali što mislim o njegovim izjavama o genocidu u Srebrenici.”

S Milanovićem će, najavljuje premijer, razgovarati sljedeći tjedan.