PREDSJEDNIK MILANOVIĆ: Nikada veća grupa probisvjeta i lopova nije vodila ovu zemlju

Predsjednik Zoran Milanović komentirao je najavu premijera Andreja Plenkovića da će ga Vlada od sada bojkotirati u svakom smislu, pa kaže da mu je čast što ga takva ekipa bojkotira.

“Prošle godine je bio summit NATO-a pa nisu išli ova dva veseljaka. Zaista je blamaža da sjede iz mene, ali nisu išli. Ništa novo. Čast mi je da me takva ekipa bojkotira. Nažalost, morao sam ih nazvati bandom, ali to jesu, za to su osuđeni. … Svesti generale na pudlice, to može samo UDBA, HDZ, Plenković”, rekao je predsjednik.

Milanović kaže i kako je Plenkovića rasturio intelektualno nadmoćan i “kakav god da je” Nino Raspudić.

“Ako je njegov utjecaj ogroman, kako ga nije iskoristio za pomoć Hrvatima u BiH. Ako svoj utjecaj ne koristiš za to, ti si hrvatski izdajnik. On sad ima obraza reći da sam ja uvrijedio Bošnjake izjavom o sapunu i parfemu. Ono, netko ti se mota oko kuće, pa oko dimnjaka pa ti uđe u sobu i legne sa ženom, onda ga moraš razbiti”, govori predsjednik ironično dodajući da će “umrijeti od tuge”.

“On je sazvao u tipičnoj udbaškoj metodi, jer on je udbaš, to je čovjek koji neće prezati ni od čega da drugoga oblati,  da kaže neistinu jer mu je maksima ‘ja volim sebe i samo sebe’, cijela politika mu je takva. On je imao potrebu naglasiti da sam ja štetočina. Mene to svrbi, jer ja ne želim biti poptuno štetočina. ‘Ajmo malo podijeliti taj teret. On je pojeo kemijsku dok je razgovarao s Raspudićem”, kaže dodajući da “fućka se meni kakav je moj rejting u Bruxellesu”.

Milanović kaže kako se Bosnom bave “bezveznjaci” iz briselske diplomacije koji stavljaju kvačice i koje ne zanima vrijednost nego jesu li ispunili svoje zadatke.

“Ja ne radim privatni posao, ne idem u Mostar ni u Livno, odakle su došli moji preci, da bih se napio rakije i nakrkao prasetine i janjetine. Idem jer je to moja dužnost”, kaže.

“Došlo je pismo generalskih legandi, već su se niski oblici života našli da ih popljuju”, govori predsjednik o inicijativi za pomilovanje Josipa Perkovića i Zdenka Mustača.

“Nikada veća grupa probisvjeta i lopova nije vodila ovu zemlju”, kaže Milanović.

Milanović kaže da je ambasadora u Beogradu imenovao na zahtjeva “ovog udbaša”. “Čovjek je malo stariji, ali oprezno, tamo je puno faktora. Neću reći da nisam zadovoljan njegovim radom. Ja sam pokazao više nego dobru volju, to mi je tutnuo na stol čim sam postao predsjednik. Onda sam rekao da neću dopustiti da se ambasadorske liste kreiraju u HDZ-ovoj Alibabinoj jazbini. Naš predstavnik u NATO-u valjda ima o nečemu razgovarati na toj razini. Ti pokazuješ da ti je to nebitno. Javio mi se kad je bio u frci, kad su mu pohapsili ove, upozorio sam ga da kod stručnjaka za strane jezike stoji na potpisu već neko vrijeme ime čovjeka i on pita je l’ stvarno. Je”, kaže.

Na pitanje kada će donijeti odluku o pomilovanju kaže: “Polako. Još lakše.”

“Sad ne znam, vidim da je Gotovina udbaš, da Plenković nije. Rekao sam, i ti generali su si dali posla.”

Na pitanje tko je napisao pismo jer teško da je to rječnik Ljube Ćesića Rojsa, Milanović kaže: “Naravno, on je budala. To je napisao 98 posto Anto Nobilo, odvjetnici to rade za novac. Nisam siguran da je to sada napravio za novac, on je i knjigu napisao o tome. Da mi je došlo od žene, ne bih gledao. Ali došlo je od Gotovine, Čermaka.”

“Tu je problem, ja nisam izmislio tu ustavnu odredbu. Toliko sam skeptičan prema njoj da sam imao potrebu spomenuti to. Moja je prethodnica s tim imala nekih problema koje su joj možda i podmetnuli. … Mesić je nekome skratio kaznu za godinu jer je pomogao organima istrage i to je za Mesića bio razlog da nekome skrati kaznu. Ja sam se od tog ogradio. I dolazi pismo, ne od lažljivog Andrije Hebranga, nego od generala koji imaju što izgubiti. I onda čujem onaj nasilni Jopa, krimalac… O ovome nisam razmišljao do neki dan. Da sad Gotovini, Čermaku kažem da su budale, udbaši?”, govori predsjednik dodajući da su tu uvijek novac, utjecaj i sila. “Zašto je Zekanović odjednom za njega, pa to je posao za istražne organe. Pa Sabo je gulio godinu dana zbog flertovanja s nekom poluposrnulom damom koje je trebalo zabrinuti samo njegovu suprugu”, kaže.

Na pitanje postoji li još slučajeva u kojima bi mogao razmišljati o pomilovanju, Milanović kaže da možda postoji,

“Ali da će se taj udbaški element Plenković spustiti na tu razinu da gurne svoje paše i subaše da kažu da su to dogovorili Nobilo i Milanović. Nije lako napasti Gotovinu”, kaže predsjednik dodajući da su generali “ljudi platili ogromnu cijenu za Hrvatsku”.

Milanović govori da “ne gubi baš živce”. “Nikada nisam na rubu tahikardije, kao Plenković s kravatom ovdje u jurišu na Grmoju”, govori.