JOSIPOVIĆ ODBIO POZIV ANTIFAŠISTA: Neće s njima u Jasenovac, a pojasnio je i zašto

Ivo Josipović, bivši hrvatski predsjednik, odbio je poziv Saveza antifašističkih boraca za sudjelovanje na službenoj komemoraciji u Jasenovcu.

Obrazloženje te odluke objavio je na Facebooku:

“Hvala Savezu antifašističkih boraca i antifašista na pozivu za sudjelovanje na komemoraciji u Jasenovcu. Nažalost, poziv ne mogu prihvatiti. Naime, vidim da je, zapravo, organizator ili suorganizator (skriveni) Vlada RH te da u organizaciji sudjeluju zastupnici u Saboru koji su dio vladajuće koalicije.

S obzirom da Vlada, a i cijela vladajuća koalicija, tolerira rastuću ustašofiliju, da predstavnici vlade na skupovima veličaju NDH, da u brojnim mjestima ulice i dalje nose imena ustaša, da se sustavno provodi povijesni revizionizam i da se očito ne želi donijeti zakon kojim bi se zabranilo i kažnjavalo korištenje simbola ustaštva i NDH te njihovo veličanje, komemoraciju smatram licemjernom farsom i ruganjem žrtvama ustaškog zločinačkog režima.

Znam, u Jasenovcu će biti puno ljudi koji iskreno zastupaju antifašizam. Upućujem im ispriku što neću biti s njima u Jasenovcu. Ali, s onima koji će na komemoraciji “liti suze”, a poslije nje nastaviti tolerirati, neki čak i poticati ustašofiliju, naprosto ne mogu biti u Jasenovcu. Iskreno, žao mi je da se SABA prihvatila biti suorganizator takvog skupa.”