PRAVO ŽENA NA POBAČAJ U USTAV: Među 40 potpisa za inicijativu i HDZ-ovi koalicijski partneri

Ministar Beroš očekivano je preživio još jedno glasanje o nepovjerenju. Za to vrijeme, lijevi dio saborske oporbe pa čak i predstavnici vladajuće koalicije predstavili su inicijativu da se pravo na pobačaj unese u Ustav.

Izvor: Media servis

Očekivano, već treće saborsko glasanje o iskazivanju nepovjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu nije dobilo potreban broj glasova. Pritom se dogodio komičan trenutak u kojem je zastupnik Mosta Nikola Grmoja greškom pritisnuo tipku i podržao ostanak Beroša na funkciji što je nasmijalo sve prisutne.

“Nije donesena odluka o iskazivanju nepovjerenja ministru zdravstva Viliju Berošu…”, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković dok su se zastupnici počeli smijati Grmojinoj grešci.

„Kolega Grmoja, znam da ste pogriješili. Jel opet HDZ kriv?”, pitao je Jandroković. „Nije HDZ kriv”, odgovorio je Grmoja. „Ostaje glasovanje kako je. Vi ste jasno rekli da ne mislite to kako ste glasovali. Svima je to jasno”, rekao je Jandroković.

No, osmijesi se na njihovim licima nisu dugo zadržali jer problema u zdravstvu je pregršt, a na jedan od njih ukazalo je lijevo krilo oporbe. Naime, 40 saborskih zastupnika, među kojima i oni iz vladajuće većine, pokrenuli su postupak promjene Ustava. Traže da se pravo žene na pobačaj unese u Ustav kako ono ne bi moglo biti dovedeno u pitanje. Katarina Peović iz Radničke fronte ističe da, prema jednom istraživanju, čak i velika većina HDZ-ovih glasača podržava to pravo.

„Trebamo insistirati i na saborskoj proceduri, a i zbog onoga što je napomenuo kolega Grbin, dvotrećinska većina i HDZ-ovih birača podržava pravo žene na slobodni izbor.”

Zanimljivo je da su inicijativu podržali i HDZ-ovi koalicijski partneri iz SDSS-a, HSLS-a I Reformista čija Natalija Martinčević napominje:

“Mi smo danas u Hrvatskoj pod stalnim i sve jačim pritiskom da se to pravo ženama ograniči ili čak u potpunosti onemogući. S jedne strane imate kontinuirane akcije aktivista Hoda za život sa vrlo opasnim porukama. S druge strane, što je još opasnije, imate situaciju da žene u državnim institucijama ne mogu u ostvariti svoja zakonom zajamčena prava kroz takozvani priziv savjesti liječnika.”

Ivana Kekin iz Nove ljevice ističe kako je u praksi jasno vidljivo da je ovo pravo za mnoge žene vrlo teško dohvatljivo.

„Ovo uvođenje ovih odredbi u Ustav, kako ih je naveo kolega Grbin (SDP), obvezati će državu da doista omogući svakoj ženi koja je u potrebi zdravstvenu zaštitu koja joj treba.”

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Hrvoje Bačić kaže da je riječ o svjetonazorskompitanjute tvrdi da pobačaj ni na koji način ne može biti zabranjen. Anka Mrak Taritaš iz Kluba Centra i Glasa ima sasvim drugačije mišljenje.

“Jer je Ustavni sud prije četiri godine jasno rekao da je postojeći zakon kojim se omogućuje prekid trudnoće u Hrvatskoj apsolutno u skladu sa Ustavom. Prema tome, time je u hrvatskom društvu, u RH, sa ustavnopravnog aspekta jasna pozicija prekida trudnoće.”„Nitko ne treba nasjesti na to kad kolege iz HDZ-a kažu svjetonazorsko. Za nas je ovo civilizacijsko pitanje.”

Ako ga ne uspiju riješiti u Saboru, onda će, kažu, na jesen prikupljati potpise za referendum. Šef SDP-a Peđa Grbin:

Znamo da će taj referendum uspjeti i pozivamo još jednom sve zastupnice i zastupnike u Hrvtaskom saboru da to izbjegnemo. Napravimo to na način na koji možemo, kroz promjene Ustava ovdje, u ovom domu.”