DRAMA NA KVARNERU: Traga se za dvije osobe – kajakom se vozili morem

Koordinirano traganje prema dvije nestale osobe Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanje na moru (MRCC Rijeka) pokrenula je i provodi u suradnji s Lučkom kapetanijom Rijeka, Postajom pomorske i aerodromske policije Rijeka (PPAP Rijeka), Obalnom stražom RH u priobalnom području sjevernog Kvarnera, između Supetarske drage na otoku Rabu, Crikvenice te u Krčkom arhipelagu.

Priopćenje Ministarstva mora, prometa i infrastrukture prenosimo u nastavku.

“Akcija traganja pokrenuta je jučer, 7. srpnja u 19.47h kada je u MRCC Rijeka zaprimljena dojava o nestanku dvije osobe, državljanin Republike Hrvatske i državljanin Republike Njemačke, koji su se u popodnevnim satima kajakom kretali morem u području između Supetarske drage na Rabu, krčkim arhipelagom i Crikvenice. Kako prva etapa traganja, koja je trajala do kasno sinoć nije rezultirala pronalaskom nestalih, danas po razdanjivanju nastavljeno je površinsko traganje morem koje provode jedinice LK Rijeka i jedno plovilo PPAP Rijeka te jedan privatni brod. Jutros je u traganje angažiran i zrakoplov tipa ‘Pilatus’, iz sastava Obalne straže RH.

Tijekom sinoćnjeg prolaska jakog nevremena u MRCC Rijeka zaprimljeno je više dojava o nasukavanju brodica i nekontroliranom plutanju uslijed otrgnuća plovila sa vezova, od kojih je najveći broj zabilježen u sjevernoj Dalmaciji, gdje je spasilačke aktivnosti prema posadama i plovilima rukovodila LK Zadar sa pripadajućim lučkim ispostavama te uz angažman tvrtki specijaliziranih za pružanje komercijalnog spašavanja plovila i plovnih objekata, dok je nešto manji broj pomorskih nesreća i nezgoda zabilježen na Kvarneru, u nadležnosti LK Rijeka.

U današnjem izvještaju MRCC Rijeka obavijestila je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture o uspješno okončanim spasilačkim akcijama prema posadama i plovilima. U zadarskom akvatoriju nasukale su se tri jedrilice, od kojih jedna sa pet osoba te su spašene dvije brodice dok su plutale bez nadzora nakon otrgnuća sa vezova. Na Kvarneru je spašena jedna brodica, otrgnuta sa sidra. Ove pomorske nezgode rezultirale su materijalnim štetama na plovilima, no bez stradalih i ozlijeđenih osoba, a nije zabilježeno niti onečišćenje mora i morskog okoliša. Angažirane komercijalne spasilačke službe u komunikaciji su s vlasnicima plovila, kako bi organizirali brza i sigurna odsukavanja njihovih plovila.”