POTRAGA ZA MATEJEM: I novinar zaronio u mutnu Savu – evo što kaže

I dalje ostaje velika tajna nestanak Mateja Periša (27) u noći s 31. prosinca, ali na terenu i dalje za njim danonoćno tragaju.

Unatoč ekstremnim zimskim uvjetima, i dalje se pretražuju dna Save i Dunava, a pod kojim okolnostima rade ronioci provjerio je novinar Televizije Pink Mladen Mijatović.

“Posebno je opasno ronjenje u ekstremnim uvjetima, kakvi trenutno vladaju na području Beograda. Temperatura rijeke Save je četiri stupnja, temperatura zraka je dva stupnja Celzijusovih, a brzina vode u Savi je jedan metar u sekundi”, naveo je novinar uvjete koji su trenutačno u rijeci.

Zbog mutne vode, vidljivost je skoro nikakva, možda se vidi samo nekoliko centimetara ispred maske i to ako se koristi baterijska lampa. U takvim uvjetima, ronioci dno pretražuju isključivo pipanjem.

“Vrlo je teško orijentirati se. Radi se rukama, s gomilom užadi i utega, a i najmanjim dodirom podiže se mulj s dna i pravi se magla”, naveo je novinar.

Ronilac pod vodom komunicira s čovjekom na površini putem konopca i on ga čuva – ako je ronilac u nevolji, daje signal i ekipa “na suhom” odmah reagira.

“Rijeka nije voda u čaši. Njen tok, krivine, priobalje, struje, sve ima značenje i pravila ronjenja moraju se poštovati. U suprotnom, posljedice mogu biti tragične za ronioce”, naveo je novinar.

U ekstremnim uvjetima u hladnoj vodi ronioci nose aktivnu odjeću, suho odijelo, integrirane čizme i odgovarajuću opremu.