VELJKO KAJTAZI: Napokon treba riješiti pitanje pozdrava “Za dom spremni”

Veljko Kajtazi, saborski zastupnik romske i još jedanaest nacionalnih manjina gostovao je na N1 televiziji i među ostalim komentirao izmjenu Kaznenog zakona o obilježjima fašističkog, nacionalsocijalističkog, ustaškog i četničkog pokreta.

“Predstavljam još 11 nacionalnih manjima uz romsku, tu je i židovska. Romska zajednica nema matičnu države. Kad je u pitanju židovska nacionalna manjijna, svake godine na Dan sjećanja pokušavam signalizirati da napokon treba riješiti problem pozdrava Za dom spremni. Postoji model, poput njemačkog i austrijskog, ne moramo izmišljati toplu vodu. Imamo primjere gdje je bilo još gore, zašto ne bismo preuzeli taj model? Mogu reći da ću stalno tražiti da se to uvede”, rekao je Kajtazi za N1.

Otkrio je da je prošli tjedan na koalicijskom sastanku tražio premijera da se nađu oko te teme. Na pitanje ima li Vlada političku volju za rješavanje ovog problema, Kajtazi ističe: “Da postoji, sad je pravo vrijeme imajući u vidu da nemamo izbore. Ako se želi, može se. Sjećamo se izjave g. Medveda.”

Smatra da bi takve izmjene pred izbore sigurno izazvale antipatiju. “Postoji nacrt i dio oporbe želi da to dođe na red. Židovska zajednica je jaka, trebali bi se još više uključiti i onda bismo mogli puno toga učiniti. Sam i jedan saborski zastupnik ne može puno”, dodaje.

Komentirajući ima li interesa na sastancima koalicije, Kajtazi otkriva: “Ne dobijam dogovor osim što me se jako dobro sluša. Unutra su uključeni i antifaštisti, g. Franjo Habulin, Milorad Pupovac, Kraus, ponekad i Furio Radin. Ne radi se o jednoj osobi nego o više njih koje pokušavaju skrenuti pozornost da to treba doći na dnevni red Sabora. Kad će se to dogoditi, ne znam.”