POSLJEDICE SUKOBA U UKRAJINI: Osjetila bi Europa, a ne Amerika i Velika Britanija

Za nama je još jedan tjedan dizanja napetosti na istoku Europe, odnosno Ukrajini. Sa zapada smo ovih dana mogli čuti dosta upozorenja o skorom napadu čak i s vremenskim odrednicama. Mi smo pak za mišljenje upitali osobunkoja obro poznaje zbivanja u Rusiji te se raspitali gdje je Europa bez ruskog plina.

Izvor: Media servis

Proteklih tjedana u uvodu dizanja napetosti na istoku Europe slušamo o Rusiji koja gomila snage i prijeti Ukrajini te izaziva nelagodu bivših država i nesklonih susjeda. NATO kojega je i Hrvatska član, vođen SAD-om opskrbljuje nas informacijama pa smo za pogled s druge strane zamolili profesoricu Jelenu Jurišić dobru poznavateljicu zbivanja u Rusiji. Jurišić ne smatra istinitim da će Rusija intervenirati i potenciranje priča o skorom napadu smatra spinom…

“Amerikanci i Englezi i dalje trube da će rata biti i tu se vidi da je to spin i propaganda s kojima pokrivaju puno svojih problema, a imaju i ciljeve koje na ovaj način žele ostvariti.”

Američki dužnosnici posljednjih desetak dana nastoje okupiti ne baš jednoglasne europske saveznike. Jurišić kaže da je jedinstvo Europe u protivljenju Rusiji i refleksno podržavanje NATO saveza nagriženo još za Donalda Trumpa i napominje Amerikanci su daleko…

“Ova prijetnja je od njih 8,9 tisuća kilometra, a ako se nešto dogodi to je Europi pod nosom, dijelu članica NATO-a čak na granici. Neke od zemalja smatraju to opasnim i da treba izbjegavati konfrontacije i negativne posljedice je neće netko udaljen tisućama kilometara osjetiti problem žrtava, rušenja i izbjeglica.”

Profesorica Jurišić nam skreće pozornost da često sa zapadne pozicije ne razumijemo ruske zahtjeve, a plašenje obnovom Sovjetskog saveza smatra pričom za malu djecu…

“Rusija želi biti suverena i samostalna država i da se nitko ne pača u njezinu unutarnju politiku i da sama odlučuje o sebi i svojoj sudbini, a ne da joj se diraju u sve što misli radi planira i da joj se ne dozvoli da njezina vojska bude unutar njezinih granica gdje ona želi. Te bajke su možda prolazile s Jeljcinom, ali s Putinom i Rusijom nakon Putina to neće ići.”

Profesorica Jelena Jurišić upozorava na još posljedica konfrontacije s Rusijom, a to je da ju približava Kini.

“Za koji dan se Putin sprema u Kinu i razgovarat će se o tom njihovom Savezu koji je jači od Saveza, a svaki savez ima i vojne aspekte. Što Europi treba da joj na granicama s Rusijom bude izuzetno moćna sila. S ovim tenzijama čini mi se da neće nastradati Amerikanci i njihovo tržište već Europa i njeno tržište, opskrba energentima. Do Amerike je daleko pa i do Velike Britanije.”

Nakon ruske perspektive vraćamo se na najveći strah Europe. Nestašica energenata iz Rusije. Amerikanci tvrde da su već s dobavljačima dogovorili da se u slučaju sukoba i obustave opskrbe Europi osigura dovoljno plina putem LNG-a.

Energetski stručnjak Zoran Miliša objašnjava nam je li to moguće…

“Europa u tom slučaju ima mogućnosti preko LNG-a termina nadoknaditi količine plina, ali to će posljedično uzrokovati povećanje cijena plina, a u nekim zemljama koje nemaju terminale možda i nestašicu istog energenta.”

Miliša napominje da su SAD vjerojatno u pravu , ali ne treba plin samo Europi pa bi azijske cijene mogle natjerati tankere da skrenu prema njima…

” Je li Amerika dovoljno jaka da tako nešto usmjeri i kaže da to ide u Europu bez obzira na cijene ili će te cijene biti znatno više sadašnjih to je u ovom trenutku teško reći.”