DIREKTOR ZAGREBAČKE PLINARE: Plin za kućanstva mogao bi poskupjeti 70 posto!

Računi za plin bi na proljeće za kućanstva mogli biti viši i do 70 posto, potvrdio je direktor Gradske plinare, Jeronim Tomas za RTL.

Kaže da su za ogromni rast cijena, koji je pogodio poduzetnike, krivi covid kriza, geopolitički razlozi, kao i loše odluke prethodne uprave.

Još je dodao da bi računi za siječanj trebali biti oko 30 posto manji od onih za prosinac, zbog pada cijena na burzama.

Na pitanje po kojoj cijeni je plin mogla nabaviti bivša uprava, a po kojoj su ga oni morali nabaviti, Tomas je za RTL odgovorio:

“Najbolja ilustracija za to je da je u prosincu 2021. cijena plina bila 10-ak puta veća, nego što je bila recimo godinu prije, tako da je to ogromna razlika i ogromni skok cijena”.

Na pitanje novinara što očekuje kućanstva od 1. travnja, kaže: “To ovisi i o aktivnostima Vlade, i to je regulirana djelatnost. Što se tiče količina njih imamo, što se tiče cijena – one će rasti zbog rasta cijena ali ne u značajnoj mjeri kao kod poduzetnika”.

Neki energetičari govore da bi cijena plina za kućanstva mogla porasti do 70 posto, što vi na to kažete? “Moguće je, da. To je realno povećanje. Cijena plina raste znatno više”.