PORUKA S KOMEMORACIJE: Srebrenica je bila i ostala poraz čovječanstva i ljudskosti

srebrenica

Srebrenica je bila i ostala poraz čovječanstva i ljudskosti, poruka je s komemoracije u Hrvatskom Saboru za 8.372 ubijena bošnjačka dječaka i muškarca u UN-ovoj zaštićenoj zoni u četiri dana početka srpnja 1995. godine.

Skup u Saboru, koji je 2009. proglasio Dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici, organizirali su stranka Milan Bandić 365, nezavisna zastupnica Ermina Lekaj i Vijeće bošnjačke nacionalne manjine grada Zagreba. Evo što su izjavili predsjednik Sabora Željko Reiner i predsjednik Vijeća Harun Omerbašić, prenosi Media servis.

‘‘Neka strahote koje su se u Srebrenici dogodile budu trajna pouka do čega može dovesti mržnja i agresija. Neka to bude vječna opomena i poziv na pomirenje i suživot. Neka ostaci tisuća nevinih žrtava ujedine ljude i narode u odlučnosti da se takav zločin nikada više ne ponovi‘‘, poručio je Reiner.

‘‘Odričemo se osvete, odričemo se svega onog što je moglo motivirati te krvnike. Ali ustrajemo i inzistiramo na pravdi. Na pravdi koja će sve one Karadžiće i Mladiće dovesti pred kakvo takvo lice pravde. Jer ruku na srce, ništa neće vratiti mrtve‘‘, rekao je Omerbašić.

Jutros je povodom 21. obljetnice genocida u Srebrenici s Ovčare od Memorijalnog centra krenuo peti po redu ultramaraton ‘Vukovar-Srebrenica‘. Sudionici će dionicu dugu 227 kilometara trčati u pet etapa do 10. srpnja. Večeras će u Islamskom centru u Zagrebu povodom 21. obljetnice Srebrenice biti održan komemorativni program s porukom da ni 20 godina kasnije istina o Srebrenici i ukupnim žrtavama nije potpuna, niti su počinitelji za to odgovarali.