OSTVARILI PRIJETNJE: Vandali napali pravoslavni hram i provalili u crkvu Svete Petke u Sisku

Sveta Petka
Sveta Petka

Ured Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog poslao je priopćenje u kojem se navodi kako je u noći s 4. na 5. srpnja napadnut pravoslavni hram, svećenički stan i crkveni ured u Sisku.

Poslije više slučajeva upadanja u posjed, vrijeđanja, raznih vrsta verbalnog terora i prietnji upućenih parohu sisačkom, svećeniku Veselinu Ristiću i članovima njegove obitelji u noći između 4. i 5. srpnja nepoznati počinitelji su uz upotrebu sile, provalili u crkvu Svete Petke u Sisku i nanijeli veću materijalnu štetu, naveli su.

“Vandali su obivši prozor ušli u hram, uništili i razbacali crkvene sasude i druge bogoslužbene predmete. Potom su se popeli na terasu parohijskog doma, obili balkonska vrata devastirali spavaće i dnevne sobe, a u kancelariji Crkvene opštine razbacali arhivu i uništili kasu. To što su počinioci znali da sveštenička porodica neće biti u Sisku te noći, svjedoči da se radi o dobro pripremljenoj i ostvarenoj namjeri da se, još jedamput uputi otvorena prijetnja Srpskoj Pravoslavoj Crkvi, njenom svećenstvu i vjernom narodu u Sisku i Hrvatskoj”, priopćio je Ured Mitropolita zagrebačko-ljubljanskog.

“Ukoliko nadležni policijski organi u Sisku, kojima su redovno prijavljivani svi prethodni slučajevi pretnji, vrijeđanja i verbalnog nasilja, ni ovoga puta ne pronađe počinitelje, pitamo se što je sljedeće? Kakvom teroru treba biti izložena Srpska Pravoslavna Crkva, njeni hramovi i svećenici da bi dobili zakonsku zaštitu?”, pitaju oni.

Mitropolija zagrebačko-ljubljanska očekuje bratsku i kršćansku pomoć Katoličke Crkve u Sisku, ali će o ovom i sličnim slučajevima izvijestiti Sveti Arhijerjeski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve i druge relevantne domaće i međunarodne ličnosti i instuticije, najavili su.

Komentiraj