POLITIKA: Milivoj Pašiček – Zašto se Njegovo Visočanstvo iz Banskih dvora štiti pendrekom zbog “Ćaće”

Milivoj Pašiček: Slijede li nakon registra izdajica registri berača kestena, splitske rive, „lovaca“ na generala Gotovinu..? 2

Piše: Milivoj Pašiček

Njegovo Visočanstvo od Banskih dvora, premijer Andrej Plenković, dojurio je gliserom na Korčulu i tamo ga je dočekao mještanin Ivan Parlov i pozdravljao u smjeru njegove svite s „Dobro došao, ćaća!“, dok je u ruci iznad glave držao papir s natpisom „Ćaća“.

I odmah slika kakve bi se postidjele i zemlje manje demokratične od Hrvatske. Dvojica iz ešalona prvog pendreka Hrvatske, u civilu, odmah su dohvatili čovjeka, koji je uzalud prosvjedovao riječima: “Pustite me na miru, kasnije ćemo razgovarati. Ćaća živio! Dobro nam doša!… Ja ćaću ne mogu pozdraviti”.

Valja odmah reći kako čovjek nije vikao, kao se pristojno ponašao i kako ničim nije odavao da bi bilo koga mogao ugroziti. Ali, oni koji okružuju premijera, pa ni on sam, očito nisu naučili kako se valja ponašati u slobodnom demokratskom svijetu u kojem neki premijeri i predsjednici odlaze na posao bez tjelohranitelja, na biciklima ili gradskim prijevozom.

A ono što je kao vikao građanin Parlov trebalo bi prema Ustavu Republike Hrvatske predstavljati elementarno ostvarenje ljudskih prava i sloboda koji građanima jamči članak 38. koji glasi: „Jamči se sloboda mišljenja i izražavanja misli. Sloboda izražavanja misli obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa i slobodno osnivanje svih ustanova javnog priopćavanja. Zabranjuje se cenzura….“

Naravno, iz policije birokratsko priopćenje, koje uz sve ne odgovara niti istini. Kaže se kako je 61-godišnji muškarac „vičući narušavao javni red i mir” zbog čega je podnesen optužni prijedlog zbog sumnje da je počinio prekršaj iz članka 13 Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Navedeni članak propisuje kako će se osoba koja se  na javnom mjestu tuče, svađa, viče ili na drugi način remeti javni red i mir, kazniti prekršajno novčanom kaznom u protuvrijednosti domaće valute od 50 do 200 DEM ili kaznom zatvora do 30 dana. Usput, ni to nismo ovih silnih godina uspjeli riješiti, već se spominju njemačke marke koje odavno nisu valuta kojom se plaća.

Može se samo ustvrditi kako je privođenje Parlova strašna sramota i izravno kršenje ustavnih prava građanina na pravo na slobodno izražavanje misli i uvjerenja, što se u nas ne događa prvi put. Čovjek je imao pravo poslati svoju poruku o nezadovoljstvu aktualnom vlašću i njezinom politikom. I to u demokratskoj zemlji ne bi smio zaustaviti niti jedan pendrek. Jer Ustav se mora poštovati, osim ako polako ne uvodimo policijsku državu. Valja još jednom reći kako u slučaju na Korčuli nije u niti jednom trenutku, po onom što je viđeno, došlo do ugrožavanja sigurnosti državnih dužnosnika. Parlov nije ni na koji način nikog ugrožavao, niti prijetio, a niti narušavao javni red i mir. Osim toga „ćaća“ je izraz za oca u nekim krajevima i ni po kakvim kriterijima nije uvreda, već prije kompliment i čast.

Oni koji se busaju u svoja europejska prsa i neprestano mašu tim zastavicama kada im je to potrebno morali bi znati, a vjerojatno i znaju, da i Hrvatska, popu ostalih članica EU, ima obvezu primjenjivati praksu Europskog suda za ljudska prava. A on je davno utvrdio pravo svakog pojedinca na spontani prosvjed protiv aktualne vlasti na mjestu i u vrijeme koje on smatra najprikladnijim za izražavanje kritike i političkog stava. Zato stop pendrecima i napomena prvom pendreku kako valja svoje u policiji o tome educirati. A nije lijepo niti što je njegovo Visočanstvo od Banskih dvora sve odšutio. Ne bi mu pala kruna s glave da je prišao čovjeku i progovorio s njim nekoliko riječi o njegovom nezadovoljstvu. Bio bi tada i Europejac i demokrat.

Komentiraj