GOSPODARSTVO: Lazar Grujić – Bivši Agrokor zadužuje se kamatom većom od 8 posto

STRANKA UMIROVLJENIKA: Ne trebamo premijera retoričkog 'alfa mužjaka' kojem su svi papci

Piše: Lazar Grujić, predsjednik Stranke umirovljenika

Gdje je nestala Martina?

U jeku godišnjih odmora i srcu turističke sezone održana je skupština bivšeg Agrokora na kojoj je predstavljen bravurozan plan daljnjeg poslovanja i poglavito zaduživanja s kamatom većom od 8 posto!

Ovaj nevjerojatan pothvat vrsnog Ramljakovog nasljednika osnivač i dugogodišnji vlasnik ove najveće hrvatske kompanije sigurno nije dočekao bez osmjeha. Naime ponovno se može dokazati prema  različitim izjavama kako se odigrao politički linč nad ovom kompanijom. Linč u čijoj je glavnoj ulozi bio Ćaća sa svojim školskim kolegama i poslušnicima koji ga već mjesecima poput stalkera okružuju.

No možda će netko od novinara u koje polažemo zadnju nadu u obranu hrvatskog  poštenja i borbe protiv korupcije prokomentirati vrlo jednostavno pitanje kako to da u vrijeme nikad nižih kamata samozatajni ekonomist i predsjednik ove nasilno vlasnički preoblikovane kompanije plaćaju nikad veću kamatu.

Državna mafija okupljena oko imena Borg odradila je domaću zadaću, pospremila ogromne novce u svoje džepove i sada naravno nema dovoljno novaca za porast mirovina, lijekove ili plaće zdravstvenih djelatnika. Gdje je danas smijenjena ministrica i kojim se poslovima bavi možda bi bilo interesantno saznati i povezati s ovom financijskom transakcijom. Za mnoge naše dužnosnike , bivše ili sadašnje, stoga bi bilo bolje da su već sada na godišnjem odmoru i to trajnom!

No i ćaća je već na godišnjem odmoru i obilazi morske destinacije pa ga ne bi više željeli  dodatno zamarati. Neka se čovjek odmori  jer ipak je izvukao EU iz krize, okružio se novim uhljebima u vladi, a za ostalo je razvio savršeni obrambeni mehanizam tj. nezainteresiranost. Tako i nadalje prilikom uvoza vozila plaćamo ekološku rentu, naknadu za CO2, uvjerenje o sukladnosti, homologaciju, cijenu vozila iz priručnika, a ne prema službenom računu i na sve ovo još i  jedan od najvećih PDV-a u Europi.

Jer ipak treba platiti tolike uhljebe na državnim jaslama bez obzira na to što vozimo stare rage i ugrožena je sve više sigurnost prometa. Za ove birokrate nije dovoljno izdvajati na stotine raznoraznih poreza već i Spomeničku rentu, Općekorisnu funkciju šuma, Turističku naknadu, Naknade za uređenje voda, članarinu u Hrvatskoj gospodarskoj komori… Pri tome se dogodio apsurd da je jedan dio državnih nameta, gromoglasno  ukinut, ali su unatoč tome povećani troškovi za obrtnike i poduzetnike jer su se ostali nameti povisili. Tako se vrtimo iz kruga u krug, od izbora do izbora iako smo prema izjavama političara i labudovim teorijama uspjeli smanjiti nezaposlenost!

Da je pri tome glavni uzrok ovog statističkog podatka iseljavanje iz Hrvatske i to ne više pojedinaca već kompletnih obitelji nema ni riječi. Izgubivši  svaku nadu kako će, kako je to donedavno običavao govoriti  veliki politički mag Vrdoljak, ova Titanik vlada nešto poboljšati po tom pitanju radujemo se ipak novim izborima i licima. Osobama koje će, uvjereni smo,  konačno biti hrabre i odlučne upustiti se u reforme i promjenu stanja u društvu te spriječiti između ostalog srozavanje ugleda i poimanja političke djelatnosti.

 

 

Komentiraj