POLITIKA: Milivoj Pašiček – Premijeru, zašto ne spriječite strujni udar na poduzetnike?!

Premijer, ili predsjednik Vlade, kako vam je ljepše uhu, Andrej Plenković, sve se češće na pitanja novinara o nekim problemima koji teško pritišču građane ili pojedine njihove skupine, izvlači riječima “nisam za to čuo”.

Piše: Milivoj Pašiček

Dogodilo se to i kada su ga novinari pitali oko izjednačavanja cijene struje za građane i poduzetnike, odnosno prijedloga Udruge Glas poduzetnika na tu temu. “Nije čuo za to”, kaže. Premijer, naravno, nema problema sa sluhom, kada je riječ o uhu kao organu i slušnosti. Nemaju ni njegovi resorni ministri, koji bi ga valjda trebali redovno obavještavati o svemu što je važno za zemlju i njezin razvoj.

A i predsjednik Udruge Glas poduzetnika Hrvoje Bujas obavijestio je javnost kako su poslali pismo ministru Davoru Filipoviću u kojem su napisali kako je “krajnje vrijeme da se iznivelira tarifa za električnu energiju, da bude ista u konačnici. Kad otimate toliko koliko otimate, dio sredstava transferirajte nazad i građanima kako bi se socijalni mir zadržao. Nemojte preko nas plaćati socijalni mir i govoriti da ste vi ti koji radite sve i dobivate fini PR. Idemo to maknuti sa strane i govoriti istinu”. Znači, minister zna za problem i to sada izravno i jasno, iako javnost i medije o tome bruje danima, pa bi morao znati i premijer.

No, ono sa čime ta ekipa ima problem je sluh za rješavanje tog problema što prije, danas. Jer već sutra može biti kasno. Valjda ne treba uvjeravati gospodu što Hrvatskoj znače poduzetnici, koje sve to kotačiće i velike kotače podmazuju i kako je nemoguće zamisliti razvoj zemlje bez njih i njihovog doprinosa. I da bi ih trebalo prestati guliti i dati im da dođu do daha.

Ili sve to oni koji sebe nazivaju da su vlast, pa shodno tome vladaju, a trebali bi služiti narodu koji ih je izabrao, dobro ne vide iz svojih izglancanih limuzina što su ih jasno vidljivo izložili na posljednjem svom skupu vladajućeg HDZ-a? Ne bi ni bilo čudno jer mnoge izjave koje dolaze s vrha o dobrom životu građana, o tome što su za njih sve učinili, kao da ih šalju Marsovci, oni koji nemaju doticaja sa Zemljanima, u našem slučaju sa žiteljima Hrvatske.

Možda da krenu pješice, biciklima i javnim prijevozom da vide ljude, kao što to čine neki čelnici mnogo razvijenijih, bogatijih i demokratskijih zemalja nego li je Hrvatska. Da pogledaju kako austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen ide na posao pješice s ruksakom na leđima, ili gradskim prijevozom. A i u službeni posjet Italiji na primjer krene vlakom preko Züricha. Nizozemski premijer Mark Rutte stalno koristi bicikl. I na prevažni sastanak na temu Brexita došao je na biciklu. Gradonačelnik Londona Sadiq Khan odlazi s posla i čeka autobus na postaji sa svojim sugrađanima na redovnoj gradskoj liniji. U bogatoj Njemačkoj posve je normalno bilo vidjeti ministra prometa Andreasa Scheuera, na glavnom kolodvoru u Berlinu kako strpljivo čeka vlak zajedno s ostalim građanima. I da ne nabrajamo dalje.

A naša je izabrana vrsta omogućila svojim i najnižim dužnosnicvima, čelnicima općina, da se vozikaju u skupim automobilima na grbači građana. I ono najvažnije – utabane staze korupcije od strane HDZ-a jačaju, a institucije slabe. Krade se na svakom koraku, a sankcija nema. Neki su u tom vladajućem čoporu ostvarili milijune a da se ne zna kako, a HDZ neće niti čuti primjerice o Zakonu o porijeklu imovine.

Kada bi se manje otimalo, kada bi se manje kralo i imalo više sluha za one koji na plećima nose društvo kao što su to poduzetnici, bilo bi novca za njihovu struju. Kada bi među onima koji obnašaju vlast bilo onih koji su iskusili poduzetništvo, koji su nešto napravili svojim rukama, bilo bi novca da se smanji tarifa za struju poduzetnicima. A kada su uskočili u ministarske i druge vladajuće fotelje uglavnom bez ijednog dana staža tamo gdje se nešto proizvodi, gdje ne stoluju uhljebi, jasno je da im ti problem nisu ni jasni a ni primarni. Ali, gospodo, vrč ide na vodu dok se ne razbije. A razbiti se može na razne načine.

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!