POLITIKA: Milivoj Pašiček – Predsjednice, najurite sve koji su vas uvalili u gafove s blesimetrom

Milivoj Pašiček: Slijede li nakon registra izdajica registri berača kestena, splitske rive, „lovaca“ na generala Gotovinu..? 2

Piše: Milivoj Pašiček

Bilo je otužno gledati glumijadu Kolinde Grabar Kitarović i slušati sijaset glagoljivih i praznih rečenica koje ništa ne govore, u obraćanju s blesimetra narodu od kojeg očekuje drugi mandat, u režiji ekipe koju bi trebala najuriti.

Jer, sve je izgledalo kao da su je zadnji amateri gurnuli pred javnost s papirom na kojem je bila natuknica uz svaki zarez hoće li se nasmijati, zapjevati ili zaplakati. A bilo bi najbolje na kraju zaplakati kad već u nastupu nije pjevala. Jer, što znači ulagivačka i patetična floskula „Ja sam jedna od vas i radim za vas“, osim što se mnogi u njoj neće prepoznati. Po čemu jedna od nas? Po jogurtu kojeg je ona sanjala, a mi smo ga jeli? Po tome što nije smjela reći da je Hrvatica, a drugi su smjeli? Po tome što nije smjela u crkvu, a pjevala je u crkvenom zboru? Ili po tome što pjeva po raznim skupovima i navodi kao mentora Jacquesa Houdeka, a mi ne pjevamo i nemamo tako zvučnog mentora?

Radi li Grabar Kitarović za nas i što to radi za nas? „Hrvatska će biti najrazvijenija zemlja Europske unije i svijeta. To vam obećajem“, euforično je podvriskivala nakon što je dobila od naroda prvu vizu za Pantovčak. Sjeća li se još toga? Je li ju uopće briga? Je li to možda odradila za nas? Danas sije lažna obećanja, kako bi se dodvorila ljudima koji sve teže žive, i maše riječima: „Nema razloga da prosječna plaća ne bude 7.500 kuna“. Odakle je sletjela? Pa, što to već nije, da je mogla, odradila za nas?!

U svom patetičnom obraćanju, bez konkretnog programa, bez prave vizije, u sladunjavoj prosječnoj zadaćnici koju je srcedrapateljno čitala, nema niti jednog konkretnog odgovora o silno važnim problemima ove zemlje, poput demografske obnove. „Zemlju griju ljudi, bez njih se ne može graditi budućnost“, govorila je i govorila, naglašavala kako je njezin mandat posvećen mladima i demografiji. Je li to odradila za nas? Da, na način da nas je sve manje! A sada bez zadrške opet čita s blesimetra-idiota i najavljuje: „Naša djeca i mladi moj su najveći prioritet“, a u zagradi joj piše – pljesak! I nema problema – orkestrirano se dižu HDZ-ovi nepoznati glumatori i plješću, plješću…

„Hrvatska po mjeri čovjeka, to je moj cilj!“ netko joj je napisao, a ona je tu još jednu praznu parolu ushićeno reklamirala ustrajna u svojoj glumi. Po mjeri kojeg čovjeka? Onog koji je za vrijeme njezinog mandata bio još više obespravljen, koji je sustavno guran u neimaštinu, ponekad i u bijedu. Za čovjeka koji živi u Hrvatskoj, koju su odavno pretekle zemlje koje su nam u mnogim stvarima gledale leđa, a danas smo na dnu uz bok Rumunjskoj i Bugarskoj. Za mladog čovjeka i obitelji koji su masovno za njezinog mandata napuštali Hrvatsku u potrazi za kruhom, za boljim životom? A ona je na taj egzodus odgovarala u stilu: “Ljudi danas imaju slobodan izbor te mogu otići ako smatraju da im ovdje nije dovoljno dobro”, kao u intervjuu austrijskom Kleine Zeitungu u siječnju 2017.

I onda na sve to potpuno promašen slogan: „Zato što vjerujem u Hrvatsku“. Kao da je to samo njezin privilegij, njezino pravo. I mi vjerujemo u Hrvatsku, pa baš zato ne možemo vjerovati svim tim silnim nagomilanim rečenicama koje je netko napisao Kolindi Grabar Kitarović da bi ih ona pročitala na predstavljanju kandidature. Intelektualka, diplomatkinja s iskustvom, koja zna govoriti, nije si smjela dopustiti da ju se pošalje u javnost s tolikim gafovima.

I još nešto. Onaj tko je smislio kako valja pozvati medije, ali da novinari moraju šutjeti, jer ne smiju postavljati pitanja, neki je destruktivac i čudak koji je zaboravio da ipak živi u demokratskoj zemlji, a ne u nekom totalitarnom režimu da bi se tako, u najmanju ruku nepristojno, odnosio prema novinarima. Zabraniti novinarima, pa tako i medijima, da rade svoj posao loš je i neodgovoran potez. Zbog svega toga, želi li Kolinda Grabar Kitarović ući u ozbiljnu utrku za još jedan mandat trebala bi odmah napraviti propuh u svom stožeru i doslovno otpuhati i najuriti one koji su ju na startu gurnuli prema provaliji.