POLITIKA: Milivoj Pašiček – Je li Franjo Tuđman, predsjednik Partizana, otimao igrače Rijeke?!

Milivoj Pašiček: Slijede li nakon registra izdajica registri berača kestena, splitske rive, „lovaca“ na generala Gotovinu..? 2

Piše: Milivoj Pašiček

Nitko nije mogao niti sanjati da će predsjednica Kolinda Grabar Kitarović jednom u najmanju ruku opakom rečenicom uprti prstom u HNK Rijeku, i uvrijediti klub, navijače, cijeli grad, pa i šire, iznoseći nevjerojatnu ocjenu kako su bili filijala beogradskih klubova Partizana i Crvene zvezde.

„Kao Riječanka sam odlazila na utakmice Rijeke, ali naša Rijeka u to vrijeme je bila nekakav rezervni klub za Partizan i Crvenu Zvezdu i oni domaći igrači koji su bili dobri i kvalitetni odlazili su najviše u Hajduk, nešto malo u Dinamo“, reče. I nitko ne zna zašto se na to odlučila. Ima li možda neke tajne spoznaje kako je Franjo Tuđman, naš prvi predsjednik, čije joj je ime često na usnama, otimao igrače Rijeke i dilao s Partizanom i Crvenom zvezdom, budući je, znamo, bio najprije od 1954. tajnik, a potom od 1958. i predsjednik Partizana. Bio je na čelu vojnog Jugoslavenskog sportskog društva što je uključivalo i vođenje nogometnog kluba. Za vrijeme Tuđmanovog predsjedavanja izabran je i dres Partizana s prepoznatljivim crnobijelim prugama.

Možda je predsjednica Grabar Kitarović doznala iz prve ruke koga je to Tuđman iz Rijeke i čime namamio u Beograd i koga je sve to gurao u Rijeku. Možda konačno i otkrijemo na kakvim je to feštama proslavljao pobjede Partizana nad Dinamom, Hajdukom, Rijekom… Možda joj je otkrio i tajnu zašto se tako silno borio da ubije Dinamo, i to u vrijeme kad je već bio hrvatski predsjednik, kada je s prstom u zraku i bijesom u glasu, s otvorenom prijetnjom vikao: „Nikada više nećemo dopustiti nikakve gluposti kao što su Dinamo!“ A kada mu ni to nije bilo dovoljno, svoju netrpeljivost prema imenu Dinamo pokušao je osnažiti samo njemu jasnom porukom: „A onaj koji je nosio parolu ‘Vratite nam sveto ime Dinamo’ bio je agent Beograda!“

Možda nogometna povjesničarka i nogometna znanstvenica Grabar Kitarović zna zašto su se Tuđman i njegova svita podrepaša u vrijeme promjene imena Dinamo u HAŠK Građanski i Croatiju svojski trudili da očiste klub od svih uspomena na Dinamo. Možda joj je Tuđman šapnuo zašto su i po čijem nalogu hrvatski policajci rastjerivali i mlatili mlade ljude zbog skandiranja Dinamovog imena i isticanja transparenta „Dinamo svetinja“. Jesu li oni bili agenti Beograda?!

Bad Blue Boysi su nerijetko dobivali batina jer se nisu htjeli pokoriti promjeni imena. Na stadion u Maksimiru nije se smjelo donijeti ništa što bi podsjećalo na tradicionalno ime kluba. I zašto i danas, nakon toliko godina, ne znamo istinu o tome, kao i zbog čega se željelo prekrojiti povijest? Jer, na kraju ispada da nešto što su svi vidjeli i čuli kao da se nije nikada dogodilo.

Hoćete li nam vi reći predsjednice? Je ili vam o tome govorio predsjednik Partizana Franjo Tuđman? I je li on uopće ikada navijao za Dinamo? Ili samo znate kako je Rijeka bila filijala Partizana i Crvene zvezde? I od koga ste to dočuli? Tko vas je tako obmanuo i nasamario? I zašto vam je sve to trebalo?