POLITIKA: Lazar Grujić – Tko je rodočelnik kadrovske korupcije u Hrvatskoj?

lazar_grujic11

Piše: Lazar Grujić, predsjednik Stranke umirovljenika

Konačno smo doživjeli da naš predsjednik vlade ili kako se voli nazivati premijer u velikom stilu, na crvenom tepihu visoko podignutih ruku dočekuje političku  vrhušku iz europskog vijeća u Zagrebu.

Taj događaj koji se događa inercijom a ne zaslugom naših političara kako nastoje prikazati još jednom nažalost pokazuje kako je naš premijer kadrovski korumpiran. Bespotrebna raskoš i sjaj kojom se navodno trebamo pokazati i ostaviti dobar utisak kao domaćini prelazi granice skromnosti i dobrog ukusa.

Osobito je to lako dokazati kad se usporede predsjedanja drugih država ili recimo nama najbliže Slovenije koja iz pouzdanih izvora nije toliko razbacivala s troškovima i nudila lažni sjaj i blještavilo. Bolje bi bilo kada bi europskim ministrima ponudili nešto potpuno drugo. Pri tome mislimo na svjetske pokazatelje upravljanja (Worldwide Governance Indicators) i podatak da u 6 kategorija nikako ne možemo biti zadovoljni našim položajem.

Ili manje poznatim javnim podatkom da je Sper banka dobila nagodbom 40 mlrd. kuna od Agrokora, a da je proveden stečaj iznos bi bio upola manji. Kome je ova ruska banka zahvalila nije teško pogoditi? No saga o bivšem Agrokoru nije gotova jer je jedan fond započeo otkup dionica pojedinih poduzeća i možemo očekivati tužbe protiv Republike Hrvatske i izgubljene sporove što će ponovno sve platiti porezni obveznici.

Možda bi europsku vladu zanimalo i nešto više o intimnoj prijateljici visokopozicioniranog političara (nekad se nazivalo ljubavnica) zbog koje je kako kažu u bolnici Sestara milosrdnica žurno promijenjeno Upravno vijeće? No o tome neće u Zagrebu narednih šest mjeseci biti ni riječi ali o delicijama koje će se servirati i kako napuniti EU proračun i pri tome što više podijeliti zastupnicima i članovima Europske komisije vodit će se žestoke rasprave.

Možda im ipak realnu situaciju i stvarno stanje približi performans Milana Bandića koji se odvija u neposrednoj blizini zasjedanja europskih političara. Osobito ako pridobije značajniju podršku građana Zagreba. Ne treba zaboraviti kako je ne tako davno Pernar nasilnijim putem u odnosu na ovo postavljeno šatorsko naselje zadavao glavobolje tadašnjim političarima. U svakom slučaju ne bi željeli biti u koži aktualnog gradonačelnika jer trenutačno ne vidimo kako bi mogao adekvatno odgovoriti na bunt koji je protiv njega usmjeren.

Bojimo se jedino da ne dođe i do fizičke ugroze pojedinaca jer mafijašima ništa nije strano. Tako je već bilo neobjašnjivih zapaljenja, eksplozija guma, prometnih nezgoda i sličnih organiziranih slučajnih ekscesa. Možda je o tome gradonačelnik pričao u loži Hrvatskog narodnog kazališta s državnim odvjetnikom i time ujedno pridonio uštedi državnom proračunu jer neće trebati još jednom dolaziti na ispitivanje kao okrivljenik.

U svakom slučaju ovaj veliki propust i gaf državnog protokola koji bi trebao završiti ostavkom čelnog čovjeka i sankcijama u ovoj službi završio je samo nemuštim priopćenjem da se raspored slagao prema rangu državnih dužnosnika. Tko je taj rang napravio i vidio te ima li više osoba u rangu u kojem se nalazi državni odvjetnik i gradonačelnik nikome nije poznato.

No lako se može zaključiti kako i u protokolu rade uhljebi i podobni dok za sposobne i stručne mlade ljude ne preostaje nište drugo nego da svoju profesionalnu karijeru i znanje nude izvan svoje domovine. I tamo u velikom broju slučajeva pokažu svoje znanje i sposobnost čime dodaju novu vrijednost drugoj državi umjesto onoj gdje su se školovali i odrasli.

*Stavovi izneseni u kolumnama i komentarima su osobni stavovi autora i ne odražavaju nužno stav redakcije portala totalinfo.hr