DRUŠTVO: Ivana Šojat – Mi smo društvo izvan kontrole, društvo čelnika koji ne odstupaju

ivana šojat

Piše: Ivana Šojat, književnica

Živimo, eto, u državi u kojoj se, kad god se dogodi neki užas, ispostavi kako su svi sve otprije znali, u kojoj su počinitelji (ili žrtve) bili otprije poznati policiji.

Živimo u državi u kojoj policajac na terenu mora poznavati barem 40 zakona i zakonskih propisa kako bi znao smije li uopće djelovati i kako postupiti. U suprotnom mu slijedi kazna, pa i gubitak posla.

Živimo u društvu koje je sazdano od bolesnog tkiva nastalog isprepletanjem pravne konstrukcije i kršitelja svih zakona, u kojem pravdu “dijeli” duboko kompromitirano sudstvo, društvu temeljenom na poroznim, “rupičastim” zakonima, u društvu konstantne nepravde.

Živimo u moralnom kaosu kojem kadencu ritma disanja uvjetuju duboko ukorijenjeni nepotizam i klijentelizam, interesno uvjetovana “izvrsnost”, a ne izvrsnost kao kategorija sama po sebi.

U društvu u kojemu se na prokazivanje nevaljalaca, kriminalaca, nasilnika i lopuža gleda kao na cinkanje. Mi štitimo i skrivamo svoje mutne, mračne tipove i to prikazujemo kao ljudskost i dobrosusjedsko ponašanje.

I onda nam klinjo koji je dakako bio poznat zakonu pregazi prvaka drame i pobjegne, drugi, bez vozačke dozvole, u bijesnom automobilu u smrt odveze sebe i još dvoje, u domu za starije i nemoćne u vlasništvu gramzivih izgore starci zgurani u premalen prostor kao stoka, mladić uzme pravdu u svoje ruke i pobije dilere ponovno poznate zakonu.

Ima li mjesta čuđenju? Zapravo nema. Nažalost, jedino se trebamo čuditi što se to nije počelo nizati ranije. Mi smo društvo izvan kontrole, društvo čelnika koji ne odstupaju, nego sa svojih ruku ispiru svaku odgovornost kao slučajno pokupljeno blato. Mi smo u dubokoj depresiji.

[fb_pe url=”https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2774056012652187&set=a.169929279731553&type=3&theater” bottom=”30″]