POLITIČKI ANALITIČAR TROGRLIĆ: Milanović je ispušni ventil za sve koji su protiv HDZ-a

Što se tiče komunikacije, Milanoviću dajem trojku. Ima iznimnu ulogu u hrvatskoj demokraciji iz razloga jer ne postoji nikakva relevantna oporba, rekao je Jerko Trogrlić, politički analitičar, gostujući u “Studiju 4”. 

Imamo njega koji je oponent na razini premijera, ali prečestim reakcijama i komunikacijom koja ide ispod razine predsjednika, on svoj utjecaj smanjuje. On je svakako ispušni ventil za sve koji su protiv HDZ-a i postojeće Vlade. Mislim da je mogao puno više napraviti, rekao je Trogrlić za HRT dajući ocjenu tri Milanovićevu dosadašnjem mandatu.

– Ljevica nije otišla od njega jer nema kome otići. Mi u ovom trenutku nemamo isprofilirane potencijalne kandidate na predsjedničkim izborima. Dok nemate protukandidata, pogotovo sa svoje strane biračkog spektra, onda on nema tu ugrozu. Jako je bitno hoće li se pojaviti kandidat kojeg će birači prepoznati kao onog koji može pobijediti. Ako se takav pojavi, sve ovo što je radio, dodvoravao se desnim biračima, onda će to Milanoviću doći na naplatu. Ako tog  kandidata ne bude, onda je napravio dobar strateški potez, rekao je Trogrlić.Za HDZ, rekao je Trogrlić, ni s desnice niti s ljevice ne postoji oponent.

Jerko Trogrlić

– Desnica se fragmentirala više nego ikad u zadnjih pet godina. Osim Mosta koji je dosta kohezivan, imamo raspad Domovinskog pokreta koji se sad konsolidira, imamo Suvereniste koji su u problemu…

Možemo se susreće s realnošću

– Kao da još nisu preuzeli vlast, kao da se svakodnevno iznenađuju sa svim što susreću .Za njih će problema biti, niz teških odluka. Oni imaju stabilnu većinu u Skupštini. SDP je partner koji ih sigurno neće rušiti. ako nekad i trebaju donositi teške odluke, to su prve dvije godine mandata. Imat će vremena za popravak. Njima slijede ozbiljni unutarstranački organizacijski izazovi, nedovoljno kadrova, rekao je Trogrlić.

Svaki potez koji rade, kazao je, izgleda smislen i politički dosljedan u odnosu na ono što su obećavali. Međutim, Možemo ima problem u operativi jer, dodao je Trogrlić, većina njihovih članova nema iskustva u vođenju velikih sustava.

– SDP je u traženju sebe, pokušava se na različitim razinama isprofilirati, ali siguran sam da neće doći do raspada koalicije u Zagrebu. To ne bi bilo dobro za Možemo, ali prije svega za SDP koji nije spreman za izbore. Oni će biti stabilan i čvrst partner, rekao je.