POČELO ROČIŠTE: Ispitivanje zakonitosti dokaza u slučaju Agrokor

Na Županijskom sudu u Zagrebu počelo je ročište na kojem će se ispitivati zakonitost dokaza u slučaju Agrokor, po naredbi Visokog kaznenog suda.

Izvor: Media servis

Nakon više od pet godina od pretresa doma Ivice Todorića, DORH će pokušati potvrditi optužnicu protiv njega u slučaju Veliki Agrokor.

Podsjetimo, suđenju o zakonitosti dokaza Visoki kazneni sud je naredio nakon neuspjelog prvog pokušaja podizanja optužnice protiv Todorića i još 14 optuženih koje Državno odvjetništvo tereti za računovodstvene prijevare teške 1,2 milijarde kuna, koje uključuju krivo prikazivanje rezultata poslovanja, plaćanje privatnih troškova obitelji Todorić, te manipulacije pri otkupu udjela EBRD-a u Agrokoru i pri Todorićevoj kupnji Kulmerovih dvora.

Problem DORH-u stvara njihov ključni dokaz – financijsko vještačenje poslovanja Agrokora, a Todorićevi odvjetnici trebali bi ispitati Ismeta Kamala iz poljske podružnice KPMG-a, tvrtke koja je potpisala knjigovodstveno financijsko i revizorsko vještačenje poslovanja koncerna.

Obrana tvrdi da je pronašla dokaz da je vještačenje zapravo obavljeno u KPMG-u Hrvatska, koji je u po njihovom mišljenju u sukobu interesa jer je radio i za Todorića, za izvanrednu upravu u Agrokoru i za državu.

Dodajmo i da je Todorić nepravomoćno oslobođen u predmetu ‘mali Agrokor’ gdje ga je DORH teretio da je 2013. zlouporabio svoj položaj i da je na štetu Agrokora omogućio plaćanje 1,25 milijuna eura u korist švicarske savjetodavne tvrtke Siggman AG, znajući da savjetničke usluge nisu i neće biti obavljene u korist Agrokora.

A optužnica u slučaju Mjenice u kojoj se Todorić i njegovi najbliži suradnici terete se da su od 4. siječnja 2010. do travnja 2017. preko 13 tvrtki s kojima su poslovno surađivali unovčavanjem mjenica pribavljali novac za prikriveno financiranje Agrokora, vraćena je na doradu.