PLENKOVIĆ U ŠKABRNJI: S njim je bila i Anja Šimpraga – neki joj okrenuli leđa i vikali “sramite se”

U prigodi Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetio je Škabrnju.

Izvor: Media servis

Počast je žrtvama odao polaganjem vijenaca ispred Središnjeg križa kod Spomen obilježja za poginule u Domovinskom ratu te ispred Spomen obilježja masovne grobnice.

“Ovo su trenuci kada se sjećamo važnih i bolnih trenutaka povijesti hrvatskog naroda, prijelomnih trenutaka u Domovinskom ratu koji je temelj hrvatske države, naše slobode, neovisnosti i bez žrtve hrvatskih branitelja ne bi bilo ni države ni slobode niti demokracije u kojoj danas živimo.”

Budući da je s premijerom došla i potpredsjednica Vlade iz redova SDSS-a Anja Šimpraga, nekolicina ljudi joj je okrenula leđa i vikala ‘Sramite se!’. Plenković je rekao kako ovo nije prvi puta da netko iz SDSS-a sudjeluje u Danu sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, a da dolazak potpredsjednice Vlade nije nešto što odudara od politike koju vodi u posljednje vrijeme.

“Razumijem teške traume obitelji nastradalih, obitelji, majke, supruge, djecu. To su užasne patnje, užasni bolovi, ali mi kao društvo moramo kretati prema međusobnom pomirenju, prema pomirbi.”

Isto je prokomentirala i Šimpraga. “Kada dolazite čista srca i vjerujete u ono što radite, ono što govorite, kako djelujete, onda znate da ste na pravom putu. Nadam se da će doći do pomirdbe i nastavimo dalje i da živimo život, a ne suživot.”

Na pitanje je li se na ovaj način izbjegao s predsjednikom Zoranom Milanovićem ili je sve dio protokola to što Predsjednik sutra sudjeluje u Danu sjećanja u Škabrnji, a Plenković u Vukovaru, odgovara:

“Mi smo ako i svake godine u Vukovaru 18. studenoga. Podsjetit ću hrvatsku javnost da je odlukama naše Vlade, naše parlamentarne većine taj dan i neradni dan. Dakle, uvršten je kao dan kada svi koji žele iskazati poštovanje prema žrtvi Vukovara i Škabrnje to mogu učinit bez da uzimaju slobodan dan ili godišnji odmor jer je taj trenutak izrazito bitan u suvremenoj hrvatskoj povijesti.”