PLENKOVIĆ O VIŠOJ CIJENI RAFALEA: Milanović očito ne zna, ne prati, ne čita i sada zamajava javnost

Premijer Andrej Plenković prozvao je u petak predsjednika Republike jer je rast cijene kupljenih borbenih aviona Rafalea nazvao skandalom pa je Zoranu Milanoviću spočitnuo da “očito ne zna, ne prati, ne čita i sada zamajava hrvatsku javnost pola godine kasnije”.

– On je imao prigodu sudjelovati u procesima, nije sudjelovao, sada ex-post nakon što je ugovor potpisan nastoji, ne znam, komentirati što – da je neobično da kada se nabavlja vojna oprema ovog tipa da, ako je nešto cijena bila u siječnju 2020. da će doći do svojevrsne indeksacije u otplati rata koja se radi po jednoj formuli kako se radi za nas kad je riječ o poslu s Francuskom, tako bi se radilo između Francuske i neke druge zemlje ili pak i Hrvatske i neke treće zemlje da smo izabrali, rekao je Andrej Plenković novinarima u Crnoj Gori, javlja HRT.

Predsjednik Zoran Milanović prošli petak je skandalom ocijenio rast cijene kupljenih francuskih borbenih zrakoplova Rafalea koja s 990 milijuna eura ide prema 1,2 milijardu eura.

– Kako smo krenuli – od onog što je najavljeno, 990 milijuna eura, što je dosta, ali to ne može biti besplatno, do onoga što je u međuvremenu kao na cajgeru počelo rasti – tu će se još napraviti razlika od koje smo mogli opremiti kompletnu kopnenu vojsku s Bradleyima, protuoklopom i PZO-om. To je ono što uopće nemamo i od čega se odustalo bez ikakvog obrazloženja, ustvrdio je Milanović.
No Plenković ističe da je sklopljen “normalan posao”.

– Što je bit, da hrvatska javnost shvati. Ono što ćemo konačno otplatiti bit će u pravom iznosu novca cijena od 999 milijuna eura na dan ponude. To je cijela bit i riječ je o jednoj jednostavnoj indeksaciji, PDV plaćamo sami sebi, dodao je premijer.

Izjavu predsjednika Milanovića nazvao je tlapnjom.

– Prema tome, sve su to tlapnje onih koji bi željeli, valjda iz ljubomore, dovesti u pitanje sjajan posao jačanja HRZ-a i hrvatske vojske. To kada mi netko nakon što je posao, koji je trajao dugo, krene filozofirati – znači da nije pratio, rekao je Plenković.

Hrvatska vlada odluku o prihvaćanju francuske ponude donijela je u svibnju, a prije toga je održana i sjednica Vijeća za obranu na kojoj je bio i hrvatski predsjednik.

Milanović je tada tvrdio da “sve zna”, naveo je Plenković i spočitnuo mu da “očito da ne zna, ne prati, ne čita i sada zamajava hrvatsku javnost pola godine kasnije”.- Kao vrhovni zapovjednik, moraš malo paziti, čitati papire, dodao je.

Plenković je u jednodnevnom posjetu Crnoj Gori. Sudjelovao je na sastanku na vrhu Srednjoeuropske inicijative (SEI) i susrest će se s bokeljskim Hrvatima.