ISTRAŽUJE SE ŠEST OSOBA: Za naknadu izdavali lažne Covid potvrde

Policija je provela kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela „Krivotvorenje isprava“, “Krivotvorenje isprava“ pomaganjem i „Zlouporaba položaja i ovlasti“ nad ukupno šest osoba, stoji u priopćenju PU zagrebačke koje prenosimo u cijelosti.

“Naime, utvrđena je sumnja da je 34-godišnjak s ciljem pribavljanja važeće EU digitalne COVID potvrde, iako je bilo svjestan i znao da na nju nema pravo, tijekom listopada 2021. godine u dogovoru i uz pomoć navedene zasad nepoznate muške osobe koja može izraditi važeću EU digitalnu COVID potvrdu, predao svoje osobne podatke za njenu izradu te određeni novčani iznos 30-godišnjem zaposleniku medicinske ustanove u Zagrebu koji je ovlašten unositi podatke o cijepljenju osoba u sustav. Iako je znao i bio svjestan činjenice da osumnjičeni nije cijepljen, zdravstveni zaposlenik iskoristio je svoju ovlast te unio u sustav netočan podatak o cijepljenosti 34-godišnjaka, na temelju čega mu je izrađena COVID potvrda koju je potom i preuzeo.

Nadalje, na identičan način su svoju COVID potvrdu ishodovali još i 37-, 68- i 59-godišnjak te, uz pomoć spomenutog 34-godišnjaka, i 39-godišnjakinja. Za 30-godišnjeg medicinskog zaposlenika utvrđena je sumnja da je počinio više kaznenih djela Zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 291. Kaznenog zakona te više kaznenih djela krivotvorenja isprava iz članka 278. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona. Naime, utvrđeno je da je, kao zaposlenik zdravstvene ustanove s ovlastima za unos podataka u službene evidencije, zlouporabio svoje ovlasti te u službene evidencije cijepljenih osoba unio podatke o cijepljenju za osobe za koje je znao da nisu cijepljene, za što je primio određeni novčani iznos.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja policijski službenici predali su 34-godišnjaka i 30-godišnjaka pritvorskom nadzorniku te podnijeli kaznenu prijavu nadležnom državnom odvjetništvu u Zagrebu dok će protiv ostalih osumnjičenih osoba podnijeti kaznenu prijavu redovnim putem. U tijeku je kriminalističko istraživanje nad još dvije osobe koje su na identičan način ishodovale EU digitalne COVID potvrde. Policijski službenici nastavljaju s provođenjem kriminalističkog istraživanja u cilju utvrđivanja drugih osoba koje koriste EU digitalne COVID potvrde izdane na temelju netočnih podataka o cijepljenju te koje su sudjelovale u njihovom pribavljanju.”

Facebook Notice for EU! You need to login to view and post FB Comments!