PLENKOVIĆ O MILANOVIĆU: On je patološki lažov – nitko Gotovinu nije nazvao udbašem

Premijer i čelnik HDZ-a Andrej Plenković nakon sjednice Predsjedništva stranke ponovio je teme kojima su se bavili, između ostalog, podsjetio je na najavljeni plan reformi, ispričao je da su zahvalili ministru branitelja, obrane i ministru unutarnjih poslova na organizaciji obljetnice Bljeska, govorili su i o današnjem obilježavaju masakra u Borovom Selu. Plenković je najavio niz aktivnosti ovog tjedna. 

“Održat ćemo Vijeće za euro, ja ću biti u četvrtak u Varšavi na dobrotvornoj konferenciji za Ukrajinu, u petak je sjednica Vlade”, dodao je. Na dnevnom redu je bio je i rast cijena goriva te uvođenje eura.

“Govorili smo i o kriterijima koji su potrebni za uvođenje eura. Naš plan, kao i za Schengen, ostaje 1. siječnja 2023.”, rekao je.

Plenković nije mogao izbjeći pitanje o najavi ministra obrane da će se mijenjati Zakon o obrani. Mario Banožić rekao je da je takav plan  “ne kako bi se smanjile ovlasti predsjednika nego zbog nedorečenosti”.

“Dobro je da nema nedorečenosti. Sve što je zbunjujuće, što nas dovodi do isključivanja ministra obrane će biti eliminirano”, kazao je, a komentirao je i Milanovića.

“On već po ne znam koji put govori da smo ili ja ili netko iz HDZ-a proglasili generale, osobito Antu Gotovinu udbašem. Ne da to demantiram, nego s indignacijom to odbacujem”, kazao je Plenković kako javlja Dnevnik.hr. “To nitko nije rekao, niti je itko između redaka to rekao. On je patološki lažov”, dodao je za Milanovića.

Plenković je kazao da su Milanovićeve izjave o proširenju NATO-a proruski stav.

“Da netko sa našeg političkog spektra izgovara sve ovo što on izgovara, ne bi imao isti tretman”, požalio se Plenković. Nazvao je perfidnom Milanovićevu izjavu da će smatrati izdajnicima oni koji glasaju za proširenje NATO-a.

“Mi smo od njega zabrinutiji za prava Hrvata u BiH. To je politička igra čiji je cilj destabilizacija hrvatskih institucija. On zloupotrebljava Hrvate u BiH. Možda ima želju da ni Hrvatska ne ostvari neke svoje strateške ciljeve”, dodao je Plenković i nazvao Milanovića Komšićevim jaranom.

“Kreira kaos i probleme i tamo gdje ima neku mogućnost doprinusa”, kaže.