MINISTAR BANOŽIĆ: Nisam spomenuo smanjenje ovlasti predsjednika Republike

Ministar obrane Mario Banožić komentirao je moguće izmjene Zakona o obrani kojima bi se smanjile ovlasti Predsjednika Republike kao vrhovnog zapovjednika.

Izvor: Media servis

“Nisam spomenuo niti povećanje niti smanjenje ovlasti, nego Zakon o obrani koji je donesen 2013. godine”, rekao je Banožić.

”Zoran Milanović je rekao da je zakon koji je donio – loš. Ja tu neću ništa raditi po pitanju ovlasti predsjednika, nego samo specifirati članke koje su puno puta dovele hrvatsku vojsku na naslovnice medija.”

“Očito je to bilo jasno Josipoviću, Grabar-Kitarović i svima ostalima, ali očito sada nije Zoranu Milanoviću”, rekao je Banožić.

Kada je u pitanju kupnja borbenih zrakoplova Rafalea Banožić je rekao:

“Milanović je koliko se ja sjećam, pohvalio nabavu aviona. Isto tako je i sam načelnik Hranj sudjelovao u međuresornom povjerenstvu koje se bavilo nabavkom aviona gdje je, prije svega, promatran vanjsko-politički aspekat, ali isto tako i financijske projekcije s obzirom na to da imamo i ulazak u eurozonu od iduće godine, isto tako, sa stručne strane, što je potrebno hrvatskom ratnom zrakoplovstvu.”

Vezano uz snimku s jučerašnjeg obilježavanja 27. obljetnice VRO Bljesak u Okučanima, objavljena na stranicama MORH-a, a na kojoj je izrezan predsjednik Milanović, Banožić kaže:

“Ja ne režem nikoga iz videa nikoga, provjerite što je na stranicama njegovog Ureda, a tko je još bio na sličnim događajima.”

Banožić je komentirao i izjave predsjednika Milanovića da će blokirati ulazak Finske i Švedske u NATO dok se ne riješi pitanje izbornog zakona BiH.
“To su njegovi stavovi. Mislim da je on usamljen u ovoj priči.”