PLENKOVIĆ O IZBORNIM JEDINICAMA: Prigovor da se radi o pogodovanju HDZ-u ne stoji!

Nakon sjednice Predsjedništva HDZ-a predsjednik Vlade Andrej Plenković dao je izjavu i među ostalim odgovorio na pitanje o promjeni izbornih jedinica i kritikama stručnjaka prema istima, odgovara.

“Što se tiče današnjeg sastanka, htjeli smo saslušati čelnike katedri iz Zagreba, Splita, Osijeka i Rijeke. Mi smo čuli njih, oni su čuli nas. Mi smo rastumačili da je naše čitanje odluke Ustavnoga suda koji se dotaknuo Zakona o izbornim jedinicama – dakle, Ustavni sud nije ukinuo Zakon o izboru zastupnika u Hrvatski sabor. Profesorica Barić je dobro dijagnosticirala da Ustavni sud nije doveo u pitanje temelju stvar o kojoj danas razgovaramo – a to je da se 140 zastupnika bira u 10 izbornih jedinica po njih 14. Taj dio je tu. Naše čitanje je, ako Ustavni sud nije dirao ono što je srž ove teme, onda smo vidjeli – želite da jednak broj birača bira jednak broj zastupnika. Prema Popisu stanovništva iz 2021. – u 9 od 10 izbornih jedinica smo ispod 5% razlike”, rekao je kako javlja N1 i nastavio:

“Ovo je jedna odluka Ustavnog suda koju poštujemo i gdje smo predložili da se uđe u okviru onoga što je Ustavni sud rekao. Kada bismo išli u veliku reformu izbornog sustava, onda to podrazumijeva puno širu raspravu, sudjelovanje eksperata, konzultacije, itd. Ovdje radimo ono što je minimalna intervencija – to se vidi jer ako vam 75% birača ostaje tamo gdje su bili do sada, ako je isti broj izbornih jednica, ako ste ispravili anomalije, onda smo ono što je bilo bitno riješili”.

“Meni je kao predsjedniku Vlade članice EU-a puno važnije da donesemo zakon do 30. rujna, a ne da budemo zemlja u kojoj nećemo imati zakon po kojem bi znali u kakvim izbornim jedinicama biramo zastupnike za idući saziv Sabora”.

Stručnjaci kažu da je problem što je sve otišlo u javnu raspravu bez obrazloženja. No Plenković odgovara: “Da ne uvažavamo stručnjake, ne bi se sastali”.

“Prigovor o tome da se radi o gerrymanderingu kojim se pogoduje HDZ-u ne stoji. Ako radimo minimalne intervencije, onda su one minimalne i točka. Da smo išli u veliku reformu izbornoga sustava, sasvim bi drugim putem išli. Ali realno, mi nemamo vremena za to. Neka dobra praksa koju imate u Vijeću Europe i u preporukama Venecijanske komisije, Ustavni sud nije slučajno odabrao da ukine zakon sa 30. rujna jer bi krajnji ustavni rok za održavanje izbora za zastupnike u Saboru iduće godine bio negdje 22. ili 23. rujna – 60 dana od dana konstituiranja postojećeg Sabora. Onda su rekli ok, to je maksimalni rok i dali su nam stanku da pripremimo minimalnu izmjenu. Mi smo zato to poslali u javno savjetovanje. Da želimo nešto zbrzati, ne bismo išli u javno savjetovanje. To nije poanta niti je ovaj prijedlog pristran”, zaključio je Plenković.