PICULA O HDZ-U: Mislim da je za preobrazbu stranke potrebno puno više od jednog čovjeka

andrej plenković, tonino picula

Na mnoga zanimljiva pitanja odgovarao je gostujući na N1 televiziji Tonino Picula, SDP-ov europarlamentarac.

Na pitanje kako je njegov kolega iz HDZ-a Davor Ivo Stier usporedio njihovu međusobnu suradnju u EU parlamentu kao mogući model suradnje SDP-a i HDZ-a, Picula je odgovorio:

“Ako se steknu uvjeti u Hrvatskoj, zašto ne? Treba prije toga dobiti neke političke bitke, najprije u vlastitoj stranci. Nastojeći visoko držati pitanje BiH gospodin Stier i ja smo surađivali u EU parlamentu. Razgovarali i došli do pretpostavki da je bitna suradnja. Za to treba pridobiti članstvo, uvjeriljvo vodstvo i okolnosti koje bi stimulirale takvu suradnju. Netko je dobro rekao da su velike koalicije posljedica dužeg demokratskog razvoja. Ovoga trenutka Hrvatska još uvijek ima neke pretpolitičke točke sukobljavanja i one još uvijek blokiraju takvu suradnju.”

Zanimljiv je i odgovor na pitanje je li Andrej Plenković, također kolega europarlamentarac, bude li predsjednik HDZ-a, opasniji protivnik za SDP.

“To je prije svega pitanje za one koji podržavaju HDZ”, rekao je Picula za N1. ” SDP treba povećati svoju programsku ponudu i odrediti ljude koji će ju provoditi. Plenković nije izašao iz vakuuma. Gledali smo jedan ciklus samoranjavanja HDZ-a. Sve što sada imamo prilike vidjeti predstavlja pokušaj stranke da se centriraju, vrate osvježeni pred oči birača. Mislim da je za kompletnu preobrazbu stranke potrebno napraviti puno više od jednog čovjeka ma kako sposoban on bio.”

Komentiraj