PET GODINA NA PANTOVČAKU: Kolinda Grabar-Kitarović plusevi i minusi

Mandat aktualne predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović bliži se svome kraju. Prošli tjedan Grabar-Kitarović obznanila je i dugoočekivanu kandidaturu za novi.

Izvor: Media servis

Rezimirali smo i analizirali što je obilježilo njezinih pet godina na Pantovčaku…”Ne dam da nam itko kaže da Hrvatska neće biti prosperitetna i bogata jer bit će Hrvatska među najrazvijenijim zemljama Eurospke unije i svijeta. To vam obećajem ovdje večeras”, obećala je predsjednica u noći izborne pobjede.

Osim ovog, pet godina na Pantovčaku predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović obilježilo je još jedno neispunjeno obećanje – ono da će premjestiti Ured u Visoku. Mnogi su joj zamjerili što je bistu Tita maknula s Pantovčaka, a nisu pozdravili niti što je srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića pozvala u službeni posjet.

“Bremenita povijest još uvijek nam prijeći da bismo odnose među državama nazvali prijateljskima, ali naša je obveza kao predsjednika nalaziti one dodirne točke”, rekla je tada Grabar-Kitarović. “Ja vama čestitam na hrabrosti”, poručio je Vučić.

Nanizala je predsjednica u mandatu brojne gafove. Bilo je tu izjava kako u Jugoslaviji nije bilo izbora jogurta, ali i kako su pjesme, nastale tek nakon rata, bile zabranjene. A jedan od gafova dogodio se u Sikirevcima.

“Jel vam dobra škola?”, pitala je predsjednica. “Daa”, odgovorili su učenici. “Što vam nedostaje?,” pitala je učenike nastavnica. “Dvorana”, veselo su rekli učenici. “Zato imate livadu okolo”, zaključila je predsjednica.

Njezin mandat građani će pamtiti po verbalnim gafovima i otvaranju neprimjerenih tema, istaknuo je komunikacijski stručnjak Božo Skoko.

“Ostaje u zraku, koji je to ključni pomak, koja je to inicijativa, prema kojoj će predsjednica biti zapamćena”.

Kada se predsjednica javila s važnog puta u Sjedinjene Države, u prvi plan je došao intervju za HRT koji je dala, ni više ni manje, nego ispred ograde Bijele kuće. Kako su izostali državnički susreti, nismo saznali o kakvom se točno putu radilo. U nekim intervjuima je, pak, čitala s papira, a znala je i lupiti šakom od stol. Politički analitičar Žarko Puhovski smatra da predsjednica nije dorasla funkciji, da često mijenja svjetonazor te da nije ispunila obećanja glasačima.

“Mislim da je vanjskopolitički pokazala jednu nejasnu poziciju. S jedne strane se htjela pokazati američkom igračicom s tom uspravnicom Triju mora, a s druge strane se zaplitala u unutrašnje odnose u tzv. regiji koje je najprije prezirala u kampanji, a poslije je “izabrana” kraljicom te regije u nekim medijima i to joj se svidjelo”, objasnio je Puhovski.

Skoko, pak, smatra da je predsjednica najveće doprinose imala u međunarodnim odnosima i vanjskoj politici, a da se čestim izmještanjem ureda uspjela približiti građanima.

“Taj njezin imidž koji je ona izgradila u međunarodnim odnosima, koji su mnogi kod nas kritizirali, imao je dobar odjek u stranim medijima i javnosti i ta njezina popularnost, koja je iritirala dio hrvatske javnosti, imala je dobar odjel u inozemstvu i doprinijela je imidžu Hrvatske”.

Navijala je predsjednica za tenisače, rukometaše, a svijet je osvojila podrškom srebrnim Vatrenima na Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji.

“Čestitam svima, svima čestitam!”

Na predstavi Labuđeg jezera uzela je show glumcima kada se popela na binu, otimala je novinarima mikrofone, a voljela je i loviti ribe, kuhati, ali i zapjevati.

A što je bilo pozitivno u predsjedničinom mandatu? “Pozitivno mi se čini to što je u nekoliko navrata djelovala smirujuće na neke od sukoba u društvu i to jest funkcija predsjednice. Pozitivno je i to što ima jedan osobni šarm i dobro govori engleski i španjolski tako da je u kontaktima sa stranim državnicima mogla djelovati pristojno osim tu i tamo kada bi ju ponijela sreća što se s njim nalazi pa bi rekla stvari koje nisu točne niti istinite”, kaže Puhovski.

Bila je predsjednica i kritična – često i prema Vladi i njezinom koalicijskom partneru Miloradu Pupovcu. A dobro smo zapamtili njezine izjave da prosječna plaća u Hrvatskoj mora biti tisuću eura, ali i kako se ne boji ničega ako ne osvoji još jedan mandat jer posla u svijetu, tvrdi, uvijek ima.