PENAVA POZIVA U VUKOVAR: Prosvjed ima jedan cilj – procesuiranje ratnih zločina

IVAN PENAVA: Kreatorima kaosa smo predočili podatke o 400 osoba s lažnim prebavilištem - i nikom ništa

Od prosvjeda u Vukovaru gradonačenik Penava ne odustaje. Još jednom pozvao je sve građane da se pridruže prosvjedu koji, kaže, ima jedan cilj – procesuiranje ratnih zločina.

Izvor: Media servis

Tri dana uoči prosvjeda u Vukovaru, vukovarski gradonačelnik Ivan Penava poručio je da prosvjed neće biti odgođen. Ponavlja da je povod za prosvjed sramotna šutnja hrvatskih institucija po pitanju kažnjavanja i procesuiranja ratnih zločina.

“Nažalost svjedoci smo da se u tih nešto više od mjesec dana također odvijala jedna sramotna rasprava u hrvatskom medijskom prostoru koja nam zapravo svjedoči o jednom ogromnom nerazumijevanju i nedostatku osjećaja za tematiku ratnih zločina, za tematiku stradalnika Domovinskog rata i jednu duboku nesvijest o težini traume koja pogađa, nažalost, veliki broj ljudi”, poručio je Penava.

U ovih mjesec dana mogli smo se naslušati svakakvih teorija i analiza, rekao je Penava, aludirajući na nagađanja da se radi o prosvjedu protiv vlasti. Istaknuo je – bilo je i iznimki.

“Pokušaj analize tih zločina, pokušaj shvaćanja okolnosti u kojima ljudi žive dulje od 27 godina na kraju krajeva analiza i ocjena društva u kojem živimo, u kojem najteži zločini nisu procesuirani i u kojem žrtve nisu dobile ni trunku pravde i, nažalost, u kojemu se zbog ovih ili onih razloga, vrlo često počinitelji tih najtežih zločina slobodno šetaju”, upozorio je Penava.

MOST-ov zastupnik Nikola Grmoja rekao je da njegova stranka dolazi u jakom sastavu.

“Naši saborski zastupnici koji su bili branitelji i dragovoljci Domovinskog rata dolaze s napšim Savjetom za branitelje. Ne dolaze zbog gospodina Penave, dolaze zbog Vukovaraca koji ni danas ne znaju tko su odgovorni za zločine koji su učinjeni njihovim obiteljima. Ni danas mnogi Vukovarci ne znaju gdje su njihovi nestali. I danas mnoge Vukovarke sreću na ulicama svoga grada svoje silovatelje – za to nitko nije odgovarao”, objasnio je Grmoja.

Na pitanje je li prosvjed podijelio desnicu, Grmoja odgovara:

“Pa oni koji su pod kontrolom Andreja Plenkovića i HDZ-a naravno da taj prosvjed neće podržati. O tome se radi. Nema tu sukoba na desnici, ima onih koji su na državnom proračunu, koji imaju koristi od vladajuće većine i koje kontrolira Andrej Plenković.”

Prosvjed je očito podijelio branitelje jer na prosvjedu neće sudjelovati brojne udruge, među kojima niti HVIDRA. Organizirano sudjelovanje na prosvjedu neće imati niti Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Predsjednica Ljiljana Alvir za Media Servis je rekla da se pitanjima žrtava, Vukovara i prosvjeda manipulira kroz javni prostor.

“Veliki broj onih koji će biti sudionici tog prosvjeda sustavno vrijeđaju žrtve i njihove obitelji na jedan suptilni način, a sve radi nekih osobnih, skupnih interesa, političkih obračuna i slično. Nakon prosvjeda ćemo, kako se kaže, podvući crtu koliko je štete, a koliko koristi donio taj prosvjed”, zaključila je Alvir.

Penava je na prosvjed u subotu u Vukovar pozvao cjelokupnu hrvatsku javnost.