BITKA OKO CIGARETA I ALKOHOLA: Ministri Kujundžić i Marić u nesuglasju oko poskupljenja

Podijelite članak

kujundžić, marić

Nesuglasje između ministra zdravstva i ministra financija sve je jače. Njihova vizija o tome kako puniti proračun značajno se razlikuje.

Izvor: Media servis

Kujundžić želi podići trošarine na cigarete i alkohol za čak 50 posto, a zaradu bi preusmjerio u zdravstvo. No, ministar Marić tvrdi – to nije dobar plan, tako se pogoduje razvoju crnog tržišta.
Ministar Kujundžić svoj prijedlog opravdava brigom za zdravlje građane. To na konkretnom primjeru znači da bi od kutije cigareta koja košta 30 kuna, 10 kuna išlo u proračun za zdravstvo.

Ministar isto planira i sa žestokim alkoholnim pićima, najavio je to još u srpnju..

“Ja ne govorim o novcima, ja govorim o mjerama koje je potrebito poduzeti za zdravlje i demografsku obnovu Hrvatske, a jedna od osnovnih mjera bila bi zaustaviti hrvatsku djecu u dobi od 13 do 17 godina kad u prosjeku kreću u alkohol i pušenje”, poručuje ministar.

Ministar Marić, pak, poručuje da razumije argumente iz perspektive zdravstvenog sustava, ali upozorava kako bi drastično povećanje cijena moglo utjecati na ponovno jačanje crnog tržišta.

“Obzirom na činjenicu da Hrvatska ima jako dugačku kopnenu granicu sa zemljama nečlanicama Europske unije, poglavite tu govorimo o BIH-a, Srbiji i Crnoj Gori, a imamo i iskustva kada je bilo dosta, ja bih rekao, intenzivan tijek što legalnih, što ilegalnih, upravo tih proizvoda, poglavito mislim na cigarete”, poručuje ministar.

Marić opovrgava da između njega i Kujundžića postoji sukob. Radi se samo o različitim mišljenjima, poručuje

“Mi ćemo tu raspravu voditi na razini Vlade. Tu nije samo pitanje stava ministra zdravstva i ministra financija. Mi se oko jako puno stvari slažemo, naravno da smo kolege i dobro komuniciramo, ali o svemu ovome će Vlada zauzeti svoj stav”, poručuje.

Ministar dodaje da su trošarine na cigarete ispod minimalno propisanih od strane Europske unije, pa će njegovo ministarstvo do kraja godine predložiti da se krene sa blagom korekcijom cijene.

Komentiraj