PAVIĆ ŠIMETIN: Razmatra se uvođenje trajne COVID potvrde nakon booster doze

Epidemiološka situacija u zemlji nešto je bolja u odnosu na prethodni tjedan. Bilježimo 4428 novozaraženih koronavirusom, potvrdila je to za Media servis zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin.

Kazala nam je kako se na sastanku Europske komisije i Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti razmatralo uvođenje trajne COVID potvrde nakon primanja booster doze.

“Booster dozu, za sada, to trajanje ne bi bilo ograničeno, odnosno bilo bi neograničeno zato što nema pokazatelja i nikakvih znanstvenih radova kojima bi se pokazalo da imunost nakon booster doze pada i da ime potrebe za sljedećim dozama nakon te booster doze.”

Ipak je napomenula kako je prošlo premalo vremena otkako se booster doze dijele u svijetu. Osvrnula se i na nedavnu povezanost cijepljenje osobe sa smrti u Sloveniji kazavši kako to ne bi smjelo negativno utjecati na odaziv na cijepljenje.

“To su pojedinačni slučajevi u odnosu na smrtne ishode koje imamo od same bolesti. Više od 11000 osoba je preminulo od bolesti COVID 19. Radi se o jednoj osobi. To je neusporedivi odnos.”